← Πίσω στα συμπτώματα

Ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων

© Shutterstock

Η ακράτεια ούρων, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων λόγω της αδυναμίας ελέγχου της κύστης, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά σε γυναίκες. Τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί ακόμη και να κάνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αλλά η ακράτεια μπορεί συχνά να σταματήσει ή να ελεγχθεί.

 

Η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κολπική μόλυνση και ερεθισμός ή δυσκοιλιότητα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, σύμπτωμα που διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν η ακράτεια διαρκεί περισσότερο, μπορεί να οφείλεται σε:

 

  • Αδύναμους ή υπερδραστήριους μύες της ουροδόχου κύστης
  • Βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης ή η νόσος του Πάρκινσον
  • Ασθένειες όπως η αρθρίτιδα που μπορεί να δυσκολέψουν την έγκαιρη πρόσβαση στην τουαλέτα
  • Πρόπτωση πυελικού οργάνου (η προς τα κάτω ή προς τα εμπρός μετατόπιση των πυελικών οργάνων της γυναίκας σε σχέση με τη φυσιολογική τους σχέση και η κάθοδος στον κόλπο ή και εκτός αυτού). Παραδοσιακά η πρόπτωση αναφέρεται στη μετατόπιση της ουροδόχου κύστη της μήτρας

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακράτεια στους άνδρες σχετίζεται με τον προστάτη. Ετσι, η ανδρική ακράτεια μπορεί να προκληθεί και από:

 

  • Προστατίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του αδένα του προστάτη
  • Τραυματισμός ή βλάβη σε νεύρα ή μυς από χειρουργική επέμβαση
  • Διευρυμένος προστάτης, μια κατάσταση στην οποία ο προστάτης μεγαλώνει καθώς οι άνδρες γερνούν

 

Είδη και συμπτώματα της ακράτειας

 

Η ακράτεια από προσπάθεια εμφανίζεται όταν υπάρχει απώλεια ούρων καθώς ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια άσκησης, βήχα, φτερνίσματος, γέλιου ή άρσης βαριών αντικειμένων. Είναι ο πιο κοινός τύπος προβλήματος ελέγχου της ουροδόχου κύστης σε νεότερες και μεσήλικες γυναίκες. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει αργότερα, περίπου την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

 

Η επείγουσα ακράτεια (ή ακράτεια από επιτακτικότητα) συμβαίνει όταν υπάρχει μία ξαφνική ανάγκη ούρησης. Στην επείγουσα ακράτεια, η ουροδόχος κύστη συστέλλεται ενώ δεν θα έπρεπε, προκαλώντας διαρροή μικρής ποσότητας ούρων μέσω των μυϊκών σφιγκτήρων που κρατούν την κύστη κλειστή.

 

H ακράτεια από υπερχείλιση είναι η συχνή ή συνεχής κατακράτηση ούρων και στη συνέχεια απώλειά τους, λόγω του ότι η κύστη δεν αδειάζει πλήρως. Πρόκειται συνήθως για χρόνια νόσο, κατά την οποία ακόμη και κατά τη διάρκεια της ούρησης δεν μπορεί να αδειάσει πλήρως η κύστη.

 

Η λειτουργική ακράτεια εμφανίζεται σε πολλούς ηλικιωμένους που, αν και έχουν φυσιολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα να πάνε στην τουαλέτα λόγω αρθρίτιδας ή άλλων διαταραχών που δυσκολεύουν τη γρήγορη μετακίνησή τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ