Η ακτινική κεράτωση είναι προκαρκινική βλάβη του δέρματος και εμφανίζεται σαν μία ξηρή, λεπιδώδης και μερικές φορές υπερκερατωτική βλάβη, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επαναλαμβανόμενης έκθεσης στον ήλιο. Αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από την συχνή έκθεση στον ήλιο.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο κίνδυνος μετατροπής της ακτινικής κεράτωσης σε έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ανέρχεται σε περίπου 5% έως 10%. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που συνήθως δεν είναι απειλητικός για τη ζωή εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
- Ανθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά (Οι άνθρωποι στο Βόρειο Ημισφαίριο, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι κινδυνεύουν περισσότερο από φυλές με πιο σκουρόχρωμο δέρμα).
- Ανθρωποι που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω εργασιών ή εξωτερικών δραστηριοτήτων
- Ανθρωποι με εξαντλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε λόγω της κατανάλωσης φαρμάκων είτε λόγω κάποιας παθολογικής αιτίας
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ακτινική κεράτωση δεν εμφανίζουν συμπτώματα, απλώς παρατηρούν κάποιες αλλαγές στο δέρμα τους, όπως για παράδειγμα:
- Κάποιο τραχύ ή ξηρό κομμάτι δέρματος, συνήθως λιγότερο από 2,5 εκατοστά σε διάμετρο
- Κάποιο επίπεδο έως ελαφρώς ανυψωμένο εξόγκωμα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος
- Κνησμό ή αίσθημα καύσου
- Μόνιμα ξηρά χείλη
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί μια σκληρή επιφάνεια που μοιάζει με κονδυλώματα
- Εναλλαγές χρώματος στο δέρμα, συνήθως σε ροζ, κόκκινες ή καφέ αποχρώσεις
Οι θεραπείες για την ακτινική κεράτωση περιλαμβάνουν:
- Συνταγογραφούμενες κρέμες και τζελ
- Κρυοθεραπεία: Ο Δερματολόγος με τη βοήθεια ειδικής συσκευής ψύχει τις ΑΚ με υγρό άζωτο. Οι βλάβες σταδιακά συρρικνώνονται ή εμφανίζουν κρούστα και πέφτουν μετά από μερικές εβδομάδες.
- Χειρουργική επέμβαση (laser): Καταστρέφονται οι πρώτες στοιβάδες της επιδερμίδας, συνήθως σε περιπτώσεις όπου η κερατώσεις βρίσκεται σε κάποια μικρή-στενή περιοχή και χρειάζεται προσεκτική στόχευση στη βλάβη.
- Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT): Eφαρμόζεται ειδική κρέμα και ένα φως πέφτει πάνω στα δερματικά κύτταρα στην περιοχή της βλάβης προκειμένου να τα καταστρέψει.
- Χημικό peeling ή χημική απολέπιση: Εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων χημικών παραγόντων στο δέρμα, τα οποία προκαλούν ελεγχόμενο έγκαυμα της επιδερμίδας ή και τμήματος της, με επακόλουθη αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών χωρίς ουλοποίηση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ