← Πίσω στα συμπτώματα

Αστιγματισμός

Αστιγματισμός

© Shutterstock

O αστιγματισμός είναι μια ήπια ατέλεια στην καμπυλότητα των φακών των ματιών. Στην ουσία, πρόκειται για την κατάσταση εκείνη όπου ο κερατοειδής του ματιού δεν είναι σφαιρικός αλλά έχει σχήμα ωοειδές. Όταν ο κερατοειδής δεν είναι σφαιρικός, η καμπυλότητά του – η οποία του δίνει τη δύναμη ώστε να διορθώνει βαθμούς – δεν είναι ίδια σε όλους τους άξονες. O αστιγματισμός καθιστά θολή και ασαφή την όρασή σας σε όλες τις αποστάσεις και είναι συχνά παρών από τη γέννηση του ανθρώπου. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με μυωπία ή πρεσβυωπία. Η κατάσταση τείνει να παραμείνει σταθερή, δεν βελτιώνεται ούτε επιδεινώνεται πολύ με την πάροδο του χρόνου.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση
  • Καταπόνηση ή δυσφορία των ματιών
  • Πονοκέφαλοι
  • Δυσκολία στην όραση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Στραβισμός

 

Αιτίες

Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν γιατί το σχήμα του κερατοειδούς μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αστιγματισμού είναι κληρονομικός.

 

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εμφανίσουν αστιγματισμό από:

 

  • Ασθένειες των ματιών
  • Τραυματισμούς των ματιών
  • Μετά από χειρουργική επέμβαση

 

Είναι μύθος ότι το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό ή το να κάθεται κάποιος πολύ κοντά στην τηλεόραση προκαλεί αστιγματισμό ή τον κάνει χειρότερο.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

 

Γυαλιά οράσεως ή φακοί επαφής: Βελτιώνουν μηχανικά τη λειτουργία του κερατοειδούς, «αντανακλώντας» εκ νέου το φως στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, ώστε να μπορεί ο ασθενής να βλέπει πιο καθαρά.

 

Διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK): Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο επίπεδος και τον κυρτώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με εκείνη του μεσημβρινού που είναι πιο κυρτός.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ