← Πίσω στα συμπτώματα

Αθηροσκλήρυνση

Αθηροσκλήρυνση

© Shutterstock

Αθηροσκλήρυνση είναι η συχνή βλάβη που δημιουργείται από τη συσσώρευση πλακών (ή αλλιώς κοιτασμάτων) στο εσωτερικό των αρτηριακών κοιτασμάτων, που έχει σαν αποτέλεσμα τη σκλήρυνση και την πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος με συνέπεια την απώλεια της ελαστικότητάς του και τη στένωση του εσωτερικού αυλού. Πρόκειται στην ουσία για τη συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται πλάκα και μπορεί μέσα από τη στένωση των αρτηριών να εμποδίσει τη ροή του αίματος ή να δημιουργήσει θρόμβους.

 

Αν και η αθηροσκλήρυνση συχνά θεωρείται καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες οπουδήποτε στο σώμα. Η αθηροσκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της.

 

Συμπτώματα

 

Η ήπιο αθυροσκλήρυνση συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται έως ότου μια αρτηρία στενέψει ή φράξει τόσο πολύ που δεν μπορεί να παρέχει αρκετό αίμα στα όργανα και τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Μερικές φορές ένας θρόμβος μπορεί να εμποδίσει εντελώς της ροή του αίματος, προκαλώντας την εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων ή ισχαιμικών εγκεφαλικών.

 

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν όταν η κατάσταση φτάσει σε κρίσιμο σημείο, διαφέρουν ανάλογα με τις αρτηρίες που έχουν προσβληθεί. Για παράδειγμα:

 

  • Εάν έχετε αθηροσκλήρυνση στις αρτηρίες της καρδιάς σας, μπορεί να έχετε πόνο στο στήθος ή πίεση (στηθάγχη).
  • Εάν έχετε ναθηροσκλήρυνση στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλό, μπορεί να έχετε ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας, δυσκολία στην ομιλία ή μπερδεμένη ομιλία, προσωρινή απώλεια όρασης στο ένα μάτι ή πτώση των μυών του προσώπου σας. Αυτά σηματοδοτούν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιo, το οποίο χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Εάν έχετε αθηροσκλήρυνση στις αρτηρίες στα χέρια και τα πόδια σας, μπορεί να έχετε συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου, όπως πόνο στα πόδια κατά το περπάτημα (χωλότητα) ή μειωμένη αρτηριακή πίεση σε ένα προσβεβλημένο άκρο.
  • Εάν έχετε αθηροσκλήρυνση στις αρτηρίες που οδηγούν στα νεφρά σας, μπορεί να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια.

 

Παράγοντες ανάπτυξης της αθηροσκλήρυνσης

 

Η εμφάνιση της αθηροσκλήρυνσης σχετίζεται κυρίως με την κακή διατροφή (ζωικά λίπη, αυξημένα τριγλυκερίδια), την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα. Η αθηροσκλήρυνση είναι πολύ πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης σε σχέση με χώρες της Ασίας ή της Αφρικής. Φαίνεται ότι αίτιο αυτής της διαφοράς είναι ο τρόπος ζωής και διατροφής, με τις ανεπτυγμένες χώρες να παρουσιάζουν αυξημένη πρόσληψη λίπους και μειωμένα ποσοστά άσκησης. Επίσης η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία.

 

Άλλοι παράγοντες που πιθανόν μπορεί να οδηγήσουν στην αθηροσκλήρυνση είναι:

 

  • ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • η αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • το οικογενειακό ιστορικό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ