← Πίσω στα συμπτώματα

Χοληστερόλη

© Shutterstoc

Η χοληστερόλη είναι σημαντικό λιπώδες συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων, το οποίο παράγεται κυρίως από το ήπαρ. Είναι χρήσιμο στο ανθρώπινο σώμα για την παραγωγή υγιών κυττάρων, όμως σε υψηλά επίπεδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές. Το ήπαρ παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Το υπόλοιπο της χοληστερόλης που βρίσκεται στο σώμα προέρχεται κυρίως από τη διατροφή. Το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για παράδειγμα έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα ίδια τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά μπορούν να κάνουν το συκώτι να παράγει περισσότερη χοληστερόλη από ό,τι θα έκανε φυσιολογικά. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι αυτά τα λιπαρά επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα επίπεδα της χοληστερόλης του οργανισμού σε σχέση με την πρόσληψη χοληστερόλης που περιέχουν τα τρόφιμα.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά είναι συχνά το αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, κάτι που την καθιστά αντιμετωπίσιμη. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή της.

Για να μεταφερθεί μέσω του άιματος, η χοληστερόλη συνδέεται με πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν δύο βασικές λιποπρωτεΐνες:

H λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη»: Μεταφέρει χοληστερόλη από το ήπαρ στους ιστούς όλου του σώματος. Συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστώντας τις σκληρές και στενές. Αντιστοιχεί περίπου στο 70% της χοληστερόλης αίματος.

Η λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη», μεταφέρει την «περίσσεια» χοληστερόλη από τους ιστούς στο ήπαρ ξανά για αποβολή.

Επιθυμητά επίπεδα στο αίμα (Πίνακας):

Ολική Χοληστερόλη LDL Χολ/ρόλη (κακή) HDL Χολρόλη (καλή)
<200 mg/dL επιθυμητή <100 mg/dL επιθυμητή < 40 mg/dL  αρκετά χαμηλή
200 – 239 mg/dL οριακά υψηλή 100 – 129 mg/dL οριακή >45 mg/dL  επιθυμητή
>240 mg/dL αρκετά υψηλή 130-159 mg/dL ελαφρώς υψηλή
160-189 mg/dL  υψηλή
> 190 mg/dL  πολύ υψηλή

 

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

  • Κακή διατροφή: Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων ή τρανς λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά κομμάτια κρέατος και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρανς λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστου λίπους που σχηματίζεται κυρίως μέσω μιας βιομηχανικής διαδικασίας με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα από υγρή μορφή να μετατρέπονται σε στερεά μορφή, ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Συναντώνται συνήθως σε συσκευασμένα τρόφιμα ή γλυκά.
  • Παχυσαρκία: Το να έχει κάποιος δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο τον θέτει σε κίνδυνο για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  • Ελλειψη άσκησης: Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της HDL «καλής» χοληστερόλης.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει το επίπεδο της HDL , «καλής» χοληστερόλης.
  • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης.
  • Ηλικία: Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών. Καθώς κάποιος μεγαλώνει, το συκώτι του γίνεται λιγότερο ικανό να αφαιρεί την LDL χοληστερόλη.

 

Επιπλοκές

 

Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να υπάρχει μια επικίνδυνη συσσώρευση της στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας αθηροσκλήρωση. Πρόκειται στην ουσία για τη συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται πλάκα και μπορεί μέσα από τη στένωση των αρτηριών να εμποδίσει τη ροή του αίματος ή να δημιουργήσει θρόμβους και επιπλοκές όπως:

 

Πόνος στο στήθος: Εάν επηρεαστούν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα (στεφανιαίες αρτηρίες), μπορεί να παρουσιαστεί έντονος πόνος στο στήθος (στηθάγχη) και άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

 

Εμφραγμα: Εάν οι πλάκες σχιστούν ή σπάσουν, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος στο σημείο της ρήξης της πλάκας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Εάν σταματήσει η ροή του αίματος σε κάποιο σημείο της καρδιάς, τότε ο ασθενής παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

 

Εγκεφαλικό: Παρόμοια με μια καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ