← Πίσω στα συμπτώματα

Ερυθρά

Ερυθρά

© Shutterstock

Η Ερυθρά είναι ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται με την απευθείας επαφή και τις περισσότερες φορές μέσω σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα , αλλά πολύ σπάνια μέσω τρίτων ή από αντικείμενα που είχε πιάσει άλλος ασθενής. Το άτομο που νοσεί μεταδίδει τη νόσο μέχρι και 7 μέρες πριν εμφανίσει το εξάνθημα και συνεχίζει είναι μεταδοτικό για 4 ακόμη μέρες, δηλαδή μέχρι την εξαφάνισή του. Από τη στιγμή που θα «κολλήσει» κάποιος τον ιό μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν από 14 έως 29 μέρες. Μετά από τη νόσο δημιουργούνται αντισώματα που προστατεύουν το άτομο από επαναλοίμωξη για μια ζωή.

 

Στα υγιή άτομα τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια. Αν όμως μια γυναίκα προσβληθεί από ερυθρά κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό να αποβάλλει ή να γεννηθεί το βρέφος με συγγενείς ανωμαλίες, το επονομαζόμενο «σύνδρομο συγγενούς ερυθράς». Το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς μπορεί να προκαλέσει κώφωση, καταρράκτη και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες στο βρέφος.

 

Αν και μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, όπως τα κόκκινα εξανθήματα, η ερυθρά διαφέρει από την ιλαρά – Προκαλείται από διαφορετικό ιό και δεν είναι τόσο μολυσματική ή σοβαρή. Το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της ερυθράς. Το εμβόλιο παρέχει δια βίου προστασία κατά της ερυθράς. Σε πολλές χώρες, η μόλυνση από ερυθρά είναι σπάνια ή ακόμα και ανύπαρκτη. Ωστόσο, επειδή το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται παντού, ο ιός εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα κυρίως σε μωρά των οποίων οι μητέρες έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Τρόπος μετάδοσης

 

Η ερυθρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, με άμεση επαφή ή με σταγονίδια από άτομα που νοσούν. Βρέφη με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες του ιού στις ρινοφαρυγγικές τους εκκρίσεις και τα ούρα και αποτελούν πηγή λοίμωξης για τα επίνοσα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους.

 

Συμπτώματα

 

Ποσοστό έως και 50% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό της ερυθράς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στα συμπτώματα που εκδηλώνονται συγκαταλέγονται:

 

  • Χαμηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
  • Κόκκινα μάτια με αίσθηση φαγούρας
  • Πρησμένοι λεμφαδένες γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού
  • Χαρακτηριστικό ροζ εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες, που διαρκεί περίπου τρεις με πέντε ημέρες
  • Πόνος στις αρθρώσεις, ειδικά σε νεαρές γυναίκες

 

Ο χρόνος επώασης της ερυθράς είναι συνήθως 14 ημέρες (εύρος 12-23 ημέρες). Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χορηγούνται αντιπυρετικά, συνήθως παρακεταμόλη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ