← Πίσω στα συμπτώματα

Γαγγλιακή κύστη

Γαγγλιακή κύστη

© Shutterstock

Η γαγγλιακή κύστη είναι ένα συνήθως ανώδυνο εξόγκωμα που βρίσκεται κοντά σε κάποια άρθρωση, συνήθως στην έσω πλευρά του καρπού. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στο επάνω μέρος του αστραγάλου, στην έξω πλευρά του καρπού και στα δάχτυλα. Οι γαγγλιακές κύστες έχουν συνήθως ελαστική σύσταση και ποικίλλουν σε μέγεθος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν πόνο όταν λυγίζει ή εκτείνεται ο καρπός. Το περιεχόμενο τους είναι βλεννώδες (σαν ζελατίνη), αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από υαλουρονικό.

 

Συμπτώματα

 

Τα κοινά χαρακτηριστικά των γαγγλιακών κύστεων περιλαμβάνουν:

 

Τοποθεσία: Οι γαγγλιακές κύστεις αναπτύσσονται συχνότερα κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων των καρπών ή των χεριών. Οι δεύτερες πιο συνηθισμένες θέσεις τους είναι οι αστραγάλοι και τα πόδια. Οι κύστεις αναπτύσσονται και κοντά σε άλλες αρθρώσεις.

 

Σχήμα και μέγεθος: Οι γαγγλιακές κύστεις είναι στρογγυλές ή ωοειδείς. Μερικές είναι πολύ μικρές για να τις αντιληφθεί κάποιος. Το μέγεθος μιας κύστης μπορεί να αλλάξει, συχνά μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και την κίνηση της άρθρωσης.

 

Πόνος: Οι γαγγλιακές κύστεις είναι συνήθως ανώδυνες. Αλλά εάν μια κύστη πιέσει ένα νεύρο ή άλλες δομές, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία.

 

Η τυπική κλινική εικόνα μιας γαγγλιακής κύστης είναι:

 

  • Μια μαλακή μάζα κοντά σε μια άρθρωση (π.χ. του καρπού) με μέγεθος που κυμαίνεται από 1 έως 3 εκατοστά
  • Η μάζα μπορεί να εμφανίζεται και να υποστρέφουν ή να εξαφανίζονται εξίσου ξαφνικά
  • Αν και οι περισσότερες είναι ανώδυνες, μπορούν να προκαλέσουν πόνο μετά από υπέρχρηση ή τραυματισμό της περιοχής. Ο πόνος είναι συνεχόμενος και διαξιφιστικός, ενώ μπορεί να γίνεται εντονότερος μετά από κινήσεις τις άρθρωσης που έχει επηρεαστεί

 

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί μια γαγγλιακή κύστη. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται:

 

Φύλο και ηλικία. Οι γαγγλιακές κύστεις μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών.

 

Οστεοαρθρίτιδα: Τα άτομα που έχουν την πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γαγγλιακές κύστεις κοντά σε αυτές τις αρθρώσεις.

 

Τραυματισμός άρθρωσης ή τένοντα: Οι αρθρώσεις ή οι τένοντες που έχουν τραυματιστεί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γαγγλιακές κύστεις.

 

Διάγνωση

 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να πιέσει την κύστη για να δει αν πονάει. Η λεπτομερής εξέταση (μέσω φωτός) στο εσωτερικό της κύστης μπορεί να δείξει εάν είναι συμπαγής ή γεμάτη με υγρό. Οι απεικονιστικές εξετάσεις – όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία – μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης καθώς και στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα ή κάποιος όγκος.

 

Θεραπεία

 

Οι γαγγλιακές κύστεις είναι συχνά ανώδυνες και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση της κύστης για τυχόν αλλαγές. Εάν η κύστη προκαλεί πόνο ή εμποδίζει την κίνηση της άρθρωσης, μπορεί να χρειαστεί:

 

Αποφυγή της κίνησης της άρθρωσης: Η δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μιας γαγγλιακής κύστης. Ετσι, η χρήση ενός νάρθηκα που θα κρατήσει την άρθρωση ακίνητη για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει. Καθώς η κύστη συρρικνώνεται, η πίεση στα νεύρα μπορεί να μειωθεί, ανακουφίζοντας τον πόνο.

 

Αποστράγγιση της κύστης: Η αποστράγγιση του υγρού από την κύστη με μια βελόνα μπορεί να βοηθήσει. Αλλά η κύστη μπορεί να επανέλθει.

 

Χειρουργική επέμβαση: Αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν οι άλλες θεραπευτικές τεχνικές δεν λειτουργούν. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης και του μίσχου που την προσαρτά στην άρθρωση ή τον τένοντα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ