Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός και πιο επιθετικός τύπος πρωταρχικού εγκεφαλικού όγκου στους ανθρώπους, εμπλέκοντας νευρογλοιακά κύτταρα και αποτελώντας το 52% όλων των περιπτώσεων παρεγχυματικών εγκεφαλικών όγκων και το 20% όλων των ενδοκρανιακών όγκων. Παρόλο που αποτελεί την επικρατούσα μορφή πρωταρχικού εγκεφαλικού όγκου (προέρχεται από τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου και δεν αποτελεί μετάσταση από κάποιο άλλο σημείο του σώματος) το γλοιοβλάστωμα εμφανίζεται μόλις σε 2-3 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρώπους σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Δεν υπάρχει θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα. Οι θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν τα συμπτώματα.
Αίτια
Οπως συμβαίνει με τους περισσότερους όγκους του εγκεφάλου, η αιτιολογία συνήθως είναι άγνωστη, αν και οι ειδικοί έχουν κατανοήσει ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να βρίσκεται η έκθεση σε ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία καθώς και η κληρονομικότητα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Επίμονοι πονοκέφαλοι
- Διπλή ή θολή όραση
- Εμετός
- Απώλεια όρεξης
- Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα
- Μαθησιακές δυσκολίες και αλλαγές στις νοητικές ικανότητες
- Δυσκολία στην ομιλία
- Επιληπτικές κρίσεις
- Αδυναμία άνω ή κάτω άκρων
Τύποι γλοιοβλαστώματος
Πρωτοπαθές γλοιοβλάστωμα: Αποτελεί περίπου το 90% των περιπτώσεων. Αυτός ο τύπος όγκου τείνει να είναι επιθετικός και αναπτύσσεται γρήγορα. Είναι πιθανότερο να επηρεάσει τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης πιθανό οι ασθενείς να έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.
Δευτεροπαθές γλοιοβλάστωμα: Αυτός ο τύπος συνήθως αναπτύσσεται από ένα μικρότερης κακοήθειας γλοίωμα – έναν τύπο όγκου που βρίσκεται στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει νεότερους ανθρώπους και συνήθως βρίσκεται στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Το ποσοστό επιβίωσης για αυτόν τον τύπο τείνει να είναι καλύτερο από το πρωτοπαθές γλοιοβλάστωμα.
Διάγνωση
Ενας νευρολόγος μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας και άλλων εξετάσεων, ανάλογα με τα συμπτώματά του ασθενούς. Η τελική διάγνωση απαιτεί τη λήψη ιστού, δηλαδή τμήματος του όγκου προκειμένου αυτό να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο (ιστολογική εξέταση) και να προσδιοριστούν κάποιοι – σημαντικοί για την πρόγνωση και τη θεραπεία – μοριακοί δείκτες.
Θεραπεία
Ο στόχος της θεραπείας του γλοιοβλαστώματος είναι να επιβραδύνει και να ελέγξει την ανάπτυξη του όγκου και να βοηθήσει τον ασθενή να ζήσει όσο το δυνατόν πιο άνετα. Οι βασικές επιλογές θεραπείας του γλοιοβλαστώματος περιλαμβάνουν:
Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του γλοιοβλαστώματος: Ένας νευροχειρουργός αφαιρεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Το γλοιοβλάστωμα συχνά αναπτύσσεται στον υγιή εγκεφαλικό ιστό, επομένως μπορεί να μην είναι δυνατή η αφαίρεση όλων των καρκινικών κυττάρων. Οι περισσότεροι ασθενείς ακολουθούν και άλλες θεραπείες μετά την επέμβαση για να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει.
Ακτινοβολία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας και εφαρμόζεται μετά από τη χειρουργική επέμβαση για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα κύτταρα όγκου. Η ακτινοβολία συνήθως συνίσταται μετά την επέμβαση. Μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία, ενώ για ανθρώπους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι η κύρια θεραπεία.
Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία παρεμβαίνει στην ικανότητα των ταχέως αναπτυσσόμενων κυττάρων (όπως τα καρκινικά κύτταρα) να διαιρούνται ή να αναπαράγονται. Η τεμοζολομίδη είναι το πιο κοινό φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούν οι γιατροί για το γλοιοβλάστωμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ