Νέες εξατομικευμένες θεραπείες δίνουν ελπίδες στην θεραπεία του καρκίνου. Μία τέτοια πρωτοποριακή θεραπεία πρόκειται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας για μία μορφή καρκίνου του πνεύμονα.
Η επιστήμη της Ογκολογίας απομακρύνεται πια από την κλασική χημειοθεραπεία που έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και μεγάλη τοξικότητα και προσανατολίζεται στη δημιουργία φαρμάκων τα οποία ανιχνεύουν τα καρκινικά κύτταρα και σκοτώνουν μόνο αυτά, ενώ σέβονται τα διπλανά τους. Ετσι προωθείται η ανάπτυξη νέων, βιολογικών φαρμάκων, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένα γονίδια, που εκφράζονται μόνο από τα καρκινικά κύτταρα.
Αναμένεται ότι τα φάρμακα αυτά θα είναι πιο αποτελεσματικά, αφού θα απενεργοποιούν γονίδια απαραίτητα γα την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά και λιγότερο τοξικά, αφού θα προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Τα παραπάνω ανέφερε σε επιστημονική ημερίδα για το θέμα ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Κωνσταντίνος Νικ. Σύριος ,Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γεν. Νοσοκομείου «Η Σωτηρία».
Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι βιώνουμε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζουμε τον καρκίνο. Συνακόλουθο αποτέλεσμα αυτής της νέας προσέγγισης αποτελεί η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση η οποία είναι πλέον γεγονός στον καρκίνο του πνεύμονα. Κατανοώντας τις διαδικασίες που καθοδηγούν τα διάφορα είδη καρκίνου, και στοχεύοντας στα αίτια, μπορούμε να επηρεάσουμε πολύ θετικότερα την έκβαση περισσότερων ασθενών», εξηγεί ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο ένα σημαντικότατο επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής αποτελεί το νέο ογκολογικό φάρμακο με την ονομασία crizotinib το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση από το FDA των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα ενώ επίκειται και η Ευρωπαϊκή έγκρισή του.
Για να θεραπευθεί ένας ασθενής με το φάρμακο crizotinib προϋποτίθεται η παρουσία ενός ειδικού βιοδείκτη ο οποίος ανιχνεύεται με ειδική διαδικασία. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο στην Ογκολογία που πήρε έγκριση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ως συνδυασμός φαρμάκου, μοριακού δείκτη -εργαστηριακής μεθόδου.
«Το φάρμακο Crizotinib εκγκρίνεται σε ασθενείς με την μετάλλαξη ALK – που πιστοποιείται με την εργαστηριακή μέθοδο FISH Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί επιτυχία της μεταφραστικής έρευνας και πρότυπο για την μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων στην Ογκολογία», κατέληξε ο κ. Συρίγος.