← Πίσω στο blog

Ποιά παράσιτα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουμε;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος/ Μικροβιολόγος 

1) Λάμβλια η εντερική (E.lamblia)

Ο άνθρωπος μολύνεται με την κατάποση κύστεων του παρασίτου. Το μολυσμένο νερό με κόπρανα είναι τρόπος μετάδοσης, όμως είναι δυνατή η μετάδοση και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο χρόνος επώασης είναι 3-20 ημέρες και εισβάλλει ως διαρροϊκό σύνδρομο.

Προσβάλλει κυρίως το δωδεκαδάκτυλο (τμήμα του λεπτού εντέρου) και η βαρύτερη επιπλοκή είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης που αφορά και τη βιταμίνη Β12 με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγα- λοβλαστικής αναιμίας.

Η διάγνωση τίθεται με την ανίχνευση τροφοζωιτών ή κύστεων σε δείγματα κοπράνων ή εκκρίματα δωδεκαδάκτυλου. Η Ανοσοχρωματογραφία και η παρασιτολογική κοπράνων θέτουν τη διάγνωση.

2) Τριχομονάδα του κόλπου (T.vaginalis)

Παρασιτεί στην ουρήθρα ανδρών και γυναικών και στον κόλπο των γυναικών. Στις γυναίκες εκδηλώνεται ως κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενώ οι άνδρες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Είναι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, επιζεί για 40 λεπτά στο νερό, 45 λεπτά στα καθίσματα τουαλέτας, σε υγρά υφάσματα, σε σφουγγάρια και πάνω από 24 ώρες στα ούρα.

Η διάγνωση γίνεται με τη μικροσκόπηση κολπικού υγρού ή ιζήματος ούρων και με μοριακές τεχνικές.

Θεραπεία εκλογής είναι η μετρονιδαζόλη και πρέπει να τη λάβουν και οι 2 σεξουαλικοί σύντροφοι, ενώ μετά το πέρας της θεραπείας γίνεται επανάληψη με λήψη κολπικού υγρού.

3) Οξύουρος σκωληκοειδής (E.nermicularis)

Η λοίμωξη προκαλείται με λήψη εμβρυοφόρων ωαρίων μέσω μολυσμένων χεριών και τροφών. Ο σκώληκας εναποθέτει τα αυγά στις πτυχές του πρωκτικού δακτυλίου, στη συνέχεια, αυτά μεταφέρονται από την περιπρωκτική περιοχή, τα εσώρουχα, σεντόνια στη σκόνη και τον αέρα του σπιτιού. Όταν προσβάλλεται ένα άτομο της οικογένειας προσβάλλονται όλα. Η νόσος ονομάζεται οξυουρίαση, είναι κυρίως νόσος των παιδιών και εισβάλλει με κνησμό στην περιπρωκτική περιοχή, προκαλώντας αϋπνία.

Η διάγνωση γίνεται στα κόπρανα με λεπτές άσπρες κλωστές που κινούνται. Τα αυγά απομονώνονται σε ξέσματα περιπρωκτικής περιοχής ή με σελοτέιπ κυρίως το πρωί πριν από το μπάνιο.

Η θεραπεία εφαρμόζεται σε όλη την οικογένεια.