← Πίσω στο blog

Από το ορθό και χωρίς τομές οι επεμβάσεις στο παχύ έντερο!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αναστάσιος Ξιάρχος – Χειρουργός / Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής

Δια μέσου του ορθού, χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα και με τη χρήση μικροχειρουργικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας γίνονται πλέον μεγάλος αριθμός επεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου!

Η νέα μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και ονομάζεται Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ). Τα αποτελέσματα της, μετά από 20ετή παγκόσμια εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, σε χιλιάδες ασθενείς, παρουσιάστηκαν και στο 20ο Διεθνές, Ετήσιο, Λαπαροσκοπικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι , 24 με 26 Ιανουαρίου 2013,με τη συμμετοχή διάσημων χειρουργών από ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι τομές τόσο της ανοιχτής όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην κοιλιακή χώρα του ασθενή, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κλινικών από μεγάλα Νοσοκομεία χωρών του εξωτερικού, που έγιναν στο 20ο Διεθνές Λαπαροσκοπικό Συνέδριο, στο Παρίσι, τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου είναι εξαιρετικά για τους ασθενείς.

Με τη νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους, μορφώματα και συγκεκριμένους τύπους πρωκτοορθικών καρκίνων αρχικού σταδίου.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά ευεργετική σε ασθενείς με κακοήθεια διότι με αυστηρά συγκεκριμένες ενδείξεις αφαιρείται ο όγκος και ο ασθενής γλιτώνει την παρά φύση έδρα (κολοστομία) και το χειρουργείο που απαιτεί το άνοιγμα της κοιλιακής χώρας.

Επίσης για μορφώματα, που δεν γίνεται να αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, η ΤΕΜ δίνει λύση. Η ΤΕΜ γίνεται σε επιλεγμένα Ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εφαρμόζεται και στη χώρα μας και από την ομάδα μου στη χειρουργική κλινική. Έχει προσφέρει πολλά στους ασθενείς, ενώ έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού, αφού στο παρελθόν η χειρουργική αφαίρεση πρωκτικών όγκων πάντα απαιτούσε μεγάλα χειρουργεία ανοικτής κοιλιάς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜ

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα μέθοδος είναι:

 O χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό.

 Απουσία χειρουργικής τομής

 Ελάχιστη αιμορραγία

 Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές

 Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού

 Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

 Μικρότερο κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο

 Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

 Αποφυγή κολοστομίας ( παρά φύση έδρα)