Γράφει ο Αθανάσιος Τσέλιος – Χειρουργός Οδοντίατρος MSc.
Τα καινούρια ελληνικά αλλά και διεθνή στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν τη σαφή υποβάθμιση του ήδη χαμηλού δείκτη στοματικής υγείας των Ελλήνων.
Μπορεί όμως η παραπάνω άσχημη εικόνα να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου στην οικονομική κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα μας;
Εν μέρει…
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η αναβολή ή η παραμέληση των αναγκαίων οδοντιατρικών πράξεων, που αφορούν την καλή στοματική υγεία, τελικά μπορεί να οδηγήσουν στη διόγκωση των υποκείμενων βλαβών, λόγω της μη έγκαιρης διαγνώσεώς τους και επομένως στην αύξηση της μελλοντικής οικονομικής δαπάνης.
Αυτό που πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές είναι ότι η κακή στοματική υγιεινή, ή σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις η απώλεια δοντιών, δεν είναι πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα αλλά ουσιαστικά συστηματικό, καθώς η υγεία του στόματος έχει άμεση επίπτωση στη γενική κατάσταση του οργανισμού, με πρώτο και κύριο το καρδιαγγειακό σύστημα.
Η αντιμετώπιση των δεδομένων αυτών σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επικεντρώνεται σε δυο βασικούς άξονες:
α. Ο πρώτος άξονας αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον ασθενή.
Απαιτείται αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων σε σχέση με την διατήρηση καλής στοματικής υγείας.
Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, με τον ιατρικώς ορθό υποδεικνυόμενο από τον θεράποντα τρόπο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (κατά προτίμηση πρωί και βράδυ απαραιτήτως!), σε συνδυασμό με τον απαραίτητο κλινικό έλεγχο και οδοντικό καθαρισμό ανά εξάμηνο, μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της πρόληψης όσον αφορά στην υγεία των δοντιών.
Σημαντικό ρόλο βεβαίως διαδραματίζει και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σχετικά κυρίως με την κατανάλωση τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε ζάχαρη (π.χ. γλυκά) και οξέα (π.χ. φρούτα).
Σε αυτόν τον άξονα κυρίως οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά από τις πολύ μικρές ηλικίες, προκειμένου να αναπτύξουν πολύ γρήγορα υγιείς συμπεριφορές διατροφής και περιποίησης των δοντιών.
β. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην καταπολέμηση της ανεπαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης και της γραφειοκρατίας, από πλευρά της πολιτείας.
Σε όσους κάτι τέτοιο φαντάζει σήμερα ανεδαφικό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόληψη είναι σαφέστατα “φθηνότερη” από την θεραπεία.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η κακή στοματική υγεία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Από τη μια το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην παραμέληση της στοματικής υγιεινής, από την άλλη η διαμορφούμενη κακή στοματική κατάσταση με τη σειρά της ανατροφοδοτεί σε κάποιο βαθμό την παραμονή σε αυτό το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό status. Αυτό εξηγείται εύκολα αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές χαμόγελο για κάποιον που πχ διεκδικεί μια θέση εργασίας, ή πόσο άσχημα επηρεάζει η εικόνα μιας εμφανώς κακής στοματικής κατάστασης την κοινωνική αλλά και επαγγελματική συναλλαγή του ατόμου.
Αποτελεί λοιπόν ανασταλτικό παράγοντα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας η οικονομική κρίση;
Εν μέρει μπορούμε να πούμε για όλους τους παραπάνω λόγους ότι επηρεάζει, όχι όμως ουσιαστικά και αποφασιστικά.
Άλλωστε οι μαύρες οικονομικά ημέρες δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να προκαλέσουν μαύρη απόχρωση και στα δόντια μας!