Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος
Από όλους τους ερπητοϊους, η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό είναι η συχνότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα μολυνθούν από CMV, παρόλο που η πρωτογενής λοίμωξη είναι ασυμπτωματική σε υγιείς ενήλικες.
Η μετάδοση του CMV μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής και γίνεται μέσω επαφής με μολυσμένες εκκρίσεις. Ο CMV μπορεί να μεταδοθεί περιγεννητικώς, τόσο μέσω εισρόφησης κολπομητρικών εκκρίσεων κατά τη δίοδο από το γεννητικό σωλήνα, αλλά και μέσω του μητρικού θηλασμού.
Επίσης, τα παιδιά κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται μέσω σάλιου, ούρων ή κοπράνων και τα παιδιά αυτά μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς τους.
Στους ενήλικες, η μετάδοση γίνεται κυρίως σεξουαλικώς.
Εργαστηριακή διάγνωση
Διαπιστώνεται Λεμφοκυττάρωση και μάλιστα άτυπη, ενώ μπορεί να συμβεί και ήπια αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Είναι αρκετά δύσκολο να διακριθεί η μονοπυρήνωση από τον ιό της Λοιμώδους Μονοπυρήνωσης (EBV) από την αντίστοιχη λοίμωξη από τον CMV. Η δεύτερη δεν έχει συνήθως εκδηλώσεις φαρυγγίτιδας και σπληνομεγαλίας.
Η CMV λοίμωξη αποτελεί τη συχνότερη συγγενή λοίμωξη σε νεογνά στο Δυτικό κόσμο. Η πιο σοβαρή εκδήλωση της CMV αναφέρεται και ως νόσος κυτταρομεγαλικών εγκλείστων και χαρακτη- ρίζεται από ενδομήτρια αναπτυξιακή καθυστέρηση, ηπατοσπληνομεγαλία και αιματολογικές διαταραχές. Σοβαρότατες επίσης είναι και οι εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).
Επίσης, οι ανοσοκατασταλμένοι προσβάλλονται, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορεί να μεταδοθεί κατά τη μεταμόσχευση οργάνου από οροθετικό δότη.