← Πίσω στο blog

Laser στην οδοντιατρική-Νέα κλινική πραγματικότητα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αθανάσιος Τσέλιος  – Χειρουργός Οδοντίατρος

Το LASER αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου εξειδικευμένου οδοντίατρου. Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας βρίσκει εφαρμογές σε όλο το πεδίο των οδοντιατρικών θεραπειών, βελτιώνοντας την ποιότητά τους.

Οι εφαρμογές αυτές αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση της τερηδόνας(σφραγίσματα), στην αποστείρωση των ριζικών σωλήνων των δοντιών κατά τη διαδικασία της απονεύρωσης τους, στη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, στις διάφορες επεμβάσεις των ούλων, στη λεύκανση των δοντιών και στην απομάκρυνση του έντονου μετεγχειρητικού πόνου, ο οποίος κάνει συχνά την εμφάνιση του μετά το πέρας των οδοντιατρικών θεραπειών.

Τα σαφή πλεονεκτήματα του LASER συνίστανται στην πλήρη εξάλειψη του πόνου και του συχνά ενοχλητικού θορύβου του τροχού κατά τη διάρκεια των εμφράξεων(σφραγισμάτων), στην ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας και του οιδήματος στην περιοχή των επεμβάσεων στη στοματική κοιλότητα, καθώς και στην επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης άρα και της μείωσης του αριθμού των επισκέψεων στο οδοντιατρείο.

Το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών με τη χρήση LASER συσκευών ποικίλει ανάλογα με το είδος της θεραπείας, μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί ανάλογο του κόστους των θεραπειών με τις συμβατικές μεθόδους.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτείται ειδική γνώση και εκπαίδευση από τον οδοντίατρο, ώστε να μπορεί ο ίδιος να χειρίζεται με εξαιρετική ακρίβεια και ορθότητα τα διάφορα μήκη κύματος LASER συσκευών, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την οδοντιατρική θεραπεία που είναι και το ζητούμενο.