← Πίσω στο blog

Γυναικολογική χειρουργική χωρίς τομές

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γιάννης Περιστέρης M.D PHD – Χειρουργός Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος

Η νέα, επαναστατική μέθοδος, που αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα και υπόσχεται γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές , μέσω φυσικής οπής του ομφαλού . Η εφαρμογή της μεθόδου S.P.L. (Single Port Laparoscopy) ξεκίνησε και στον τομέα της Γυναικολογίας και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση κύστεων , ενδομητρίωσης , ινομυωμάτων, ακόμα και για ολικές υστερεκτομές.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ;

Ενώ με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτούνται 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλούνται 2 έως 4 μόνιμες ουλές , με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας φυσικής οπής , αυτής του ομφαλού . Ο χειρούργος τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό , μέσω μιας μικρής οπής 2,5 – 3εκ., και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία . Ο πόνος στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση είναι σημαντικός και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη , ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της μέσα σε 24ώρες. Με τη νέα μέθοδο , ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος . Έτσι η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί . Το 92% των ασθενών επιστρέφει σπίτι αυθημερόν.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολλές, μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολογικά παχύσαρκα, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, όπως θεραπεία ενδομητρίωσης, κύστης ωοθήκης, ινομυώματα, υστερεκτομές, λύσεις συμφύσεων, εξωμήτριος κύησης κ.ά. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται στον τομέα της Γυναικολογίας και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

Λιγότεροι κίνδυνοι κατά την επέμβαση (τραυματισμοί οργάνων , λοιμώξεις , κ.ο.κ.) , ταχύτερη ανάρρωση , ελάχιστος/μηδενικός πόνος, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερο κόστος.