← Πίσω στο blog

Κερί στο αυτί: τι να προσέξετε

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το έξω αυτί και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.

Ακουστικός πόρος φραγμένος από κυψελίδα (κερί)

Το κερί εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του αυτιού, αφού είναι κολλώδες και παγιδεύει ρύπους, μικρόβια και επιθήλια από το δέρμα του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το κερί παράγεται συνεχώς και σπρώχνεται προς τα έξω από την κίνηση που κάνουν οι μικροσκοπικές τριχούλες του δέρματος του πόρου. Κανείς μας δεν αισθάνεται ότι παράγει το αυτί του κυψελίδα ούτε αντιλαμβάνεται ότι την αποβάλλει σιγά-σιγά.

Το πιο συχνό πρόβλημα εμφανίζεται σε άτομα που βουλώνουν τα αυτιά τους από κερί, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής κεριού, είτε λόγω πολύ στενού πόρου ή λόγω κακής χρήσης της μπατονέτας, που σπρώχνει και συσσωρεύει το κερί προς το τύμπανο. Όταν το κερί συσσωρευτεί, το αυτί δεν μπορεί να το σπρώξει πλέον προς τα έξω, με αποτέλεσμα όταν μπει νερό στο αυτί, το κερί να φουσκώνει και να βουλώνει τελείως το αυτί.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται από το βρώμικο κερί με μπατονέτα, αλλιώς γιατί να υπάρχουν οι μπατονέτες στα φαρμακεία;»

Η Αλήθεια

Το κερί δεν είναι κάτι βρώμικο και άχρηστο, αντιθέτως είναι απαραίτητο και προστατεύει το αυτί. Το αυτί αυτοκαθαρίζεται και δεν πρέπει να βάζουμε τίποτε μέσα στο αυτί, διότι όχι μόνο δεν καθαρίζουμε τα αυτιά μας, αλλά σπρώχνουμε το κερί προς τα μέσα, στοιβάζοντάς το πάνω στο τύμπανο και ταυτόχρονα τραυματίζουμε με τη τριβή την επιδερμίδα του έξω ακουστικού πόρου. Αν μάλιστα προσέξετε τις οδηγίες χρήσης πάνω στο κουτί με τις μπατονέτες αναφέρει πάντα πως «προορίζονται αυστηρά για εξωτερική χρήση μόνον».

Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, μόνο κακό μπορείτε να κάνετε και μάλιστα σοβαρό!

Τι να κάνετε εσείς

Μετά το μπάνιο, το μόνο που χρειάζεται είναι με μια απλή χαρτοπετσέτα να στεγνώνουμε όσο νερό μένει στο εξωτερικό αυτί και τίποτα παραπάνω. Φυσικά αποφεύγουμε τη χρήση και όλων των αντικειμένων που …χωρούν στον έξω ακουστικό πόρο όπως τσιμπιδάκια, οδοντογλυφίδες, μικρό δάχτυλο κ.τ.λ. Αν πάλι νιώθετε πως έχει βουλώσει το αυτί σας, επισκεφτείτε ένα ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα σας εξετάσει και θα σας θεραπεύσει.

Τι κάνουμε εμείς

Σε κάποια άτομα που συχνά βουλώνουν τα αυτιά τους από κερί, χρειάζεται τακτική επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο και καθαρισμός του πόρου. Η αφαίρεση κεριού είναι μια πολύ λεπτομερής και ευαίσθητη παρέμβαση και απαιτεί εμπειρία και προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, ένας απλός καθαρισμός αυτιού είναι πολύτιμος, αφού ακολουθεί η αξιολόγηση της επαρκούς λειτουργίας των αυτιών και η έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματός τους.

Οι κύριοι τρόποι που αφαιρείται το κερί είναι με ειδικό άγκιστρο, με αναρρόφηση και με πλύση με χλιαρό νερό.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο site του γιατρού