← Πίσω στο blog

8 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

thumbnailΥπάρχουν κάποιες φαινομενικά ακίνδυνες καθημερινές συνήθειες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 9 ώρες την ημέρα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ανακοπής. Είναι πολύ σημαντικό αλλά και καταλυτικό να αλλάξουμε κάποια πράγματα από την καθημερινότητα μας για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή και «ευτυχισμένη»!

1.Είστε «καναπεδάκιας»
Κάθεστε για ώρες μπροστά από την τηλεόραση και νομίζετε πως δεν κάνετε τίποτα κακό. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να βλάψετε τα μάτια σας λόγω της ακτινοβολίας της οθόνης και επίσης ότι περιορίζετε τη φαντασία σας πρέπει να μάθετε πως βλάπτετε και την καρδιά σας. Ακόμα και εάν κάνετε καθημερινή γυμναστική για ώρες, η έλλειψη κίνησης για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει τα λίπη στο αίμα και τα επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας τις πιθανότητες για επεισόδιο ανακοπής καρδιάς. Κρατήστε το τηλεχειριστήριο μακρία έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για να σηκώνεστε.

2.Στοματική υγιεινή

Η απαραίτητη συνήθεια του να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινώς κρατούν τα ούλα υγιή και σας προσφέρει ένα αστραφτερό χαμόγελο για εκείνες τις δημοφιλείς selfie φωτογραφίες σας. Το σημαντικό όμως είναι ότι η σωστή στοματική υγεινή συσχετίζεται σημαντικά και με την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν συμπεράνει πως η στοματική υγιεινή και οι κίνδυνοι για παθήσεις στην καρδιά συνδέονται καθώς οι φλεγμονές στα ούλα μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία σας, τα οποία στη συνέχεια «ταξιδεύουν» στην περιοχή των στεφανιαίων αρτηριών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δίοδοι και να οδηγήσει σε μικρότερη ροή αίματος, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό.

3.Συνήθειες ύπνου
Το να κοιμάστε λιγότερο από πέντε ή περισσότερο από εννέα ώρες το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, επειδή και τα δύο άκρα όσον αφορά το σύνολο των ωρών που πρέπει και δεν πρέπει κοιμάστε, επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του καθημερινού σας στρες. Δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία του σωστού ύπνου.

4. Ροχαλητό

Εάν και είναι κυρίως ενοχλητικό για αυτόν/ήν που κοιμάται δίπλα σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Γνωστό ως αποφρακτική άπνοια ύπνου, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει την αρτηριακή σας πίεση να ανέβει στα ύψη ενώ εσείς ροχαλίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμάστε τακτικές και σωστές ώρες αλλά και πάλι ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι και η υπνηλία σας κυριεύει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης οποιαδήποτε ασθένειας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.boro.gr