← Πίσω στο blog

Νέα ανώδυνη μέθοδος αντικατάστασης ισχίου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γεώργιος Δημάκης – Ορθοπεδικός Χειρουργός / Τραυματολόγος ( http://www.nowdoctor.gr/dimakisg )

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου και την κυπελλοειδή κοτύλη της πυέλου. Αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με το σκελετό του κορμού και της λεκάνης.
Η επιφάνεια της κεφαλής του μηριαίου οστού και η κοτύλη, όπου τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, είναι επικαλυμμένα με έναν ομαλό ιστό που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος, μαζί με μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό, εμποδίζει τα οστά από το να τρίβονται το ένα με το άλλο και να φθείρονται.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου δηλ. η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια, και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου. H αντικατάσταση του ισχίου είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για την σοβαρή αρθροπάθεια. Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ;

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα.
Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).
Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευσμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.

Γιατί ολική αντικατάσταση ισχίου ?
Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.
Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι τα εξής:
1. Μείωση του πόνου του ισχίου: ο πόνος θα μειωθεί γρήγορα και δραστικά, και
συνήθως εξαφανίζεται τελείως.
2. Ανάκτηση της κινητικότητας: το ισχίο  λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά!
3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής: οι καθημερινές δραστηριότητές και η κοινωνική ζωή δεν θα περιορίζονται πλέον από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα!

Hip

Τι είναι η AMIS

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery και σημαίνει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης  Επεμβατικότητας Προσπέλαση .
Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου απο το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται αναμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός απο το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι απο την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχής.
Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα από μυϊκούς και νευρικούς ιστούς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων.
Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Γίνεται με τομή απο 6 ως 8 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15 τουλάχιστον cm της κλασσικής τομής.
Διατηρούμε τον αρθρικό θύλακο, γεγονός που προσδίδει μετεγχειρητική σταθερότητα στην άρθρωση.
Για το λόγο αυτό, η προσπέλαση AMIS  είναι  ιδανική  για ατραυματική χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι θεμελιώδης για μια γρήγορη αποκατάσταση.
Η AMIS μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου.

Τέλος συγκριτικές μελέτες που έγιναν στην Ελβετία, τα τελευταία χρόνια, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είτε με την κλασική οπισθοπλάγια προσπέλαση , είτε με την AMIS, και έκαναν μαγνητική τομογραφία ισχίου ένα χρόνο μετά από την επέμβαση, έδειξαν τα εξής: Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με οπισθοπλάγια προσπέλαση παρουσίασαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου μυ, που είναι ο βασικότερος μυς του ισχίου. Αντίθετα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με προσπέλαση ΑΜΙS παρουσίασαν ανατομία παραπλήσια με την φυσιολογική. 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

1. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: σε σύγκριση με “συμβατικές” χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο επειδή δεν κόβονται οι μύες.
2. Συντομότερη αποκατάσταση: Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να αρχίσει ακόμη και την ημέρα της εγχείρησης. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες  μπορεί να αρχίσει αμέσως .
3. Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Η τεχνική AMIS  μειώνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο.
4. Μικρή ουλή του δέρματος: με την AMIS, η τομή του δέρματος είναι μικρότερη από μια τομή «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης και, συνεπώς, ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.
5. Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Χάρη στην Τεχνική AMIS , η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη.
6. Λιγότερη απώλεια αίματος: Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες, και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.
7. Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης: (απομάκρυνση της κεφαλής από την υποδοχή της κοτύλης): Χάρη στην Τεχνική AMIS η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος.
8. Αποτροπή της χωλότητας: η AMIS  χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που απαντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου.

Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.
Οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στη φυσιολογική ζωή τους συντομότερα και μπορούν να ασκηθούν ξανά σχεδόν χωρίς περιορισμούς. Η πλειοψηφία μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο μία βδομάδα μετά την επέμβαση και γενικά μπορούν να επανέλθουν συντομότερα στη φυσιολογική ζωή τους.