← Πίσω στο blog

Μπούκωμα στη μύτη: Τι να προσέξετε!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

miti

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Το μπούκωμα της μύτης και η συνεχής καταρροή είναι πολύ ενοχλητικές καταστάσεις. Είτε οφείλονται σε κρυολόγημα, είτε σε ρινοκολπίτιδα ή σε αλλεργία, όταν κάποιος δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, νιώθει πως πνίγεται!

Τα τοπικά αποσυμφορητικά σε μορφή σταγόνων ή sprays μπορούν να δώσουν άμεση λύση και πραγματικά «ξεβουλώνουν» τη μύτη γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση λένε αυτή τη φορά την αλήθεια! Δεν λένε όμως τις παρενέργειες!

Η ανακούφιση που νιώθει κανείς με τα τοπικά αποσυμφορητικά είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να σταματήσει να τα χρησιμοποίει και καταλήγει να κάνει κατάχρηση.

Τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος: ενώ το κρυολόγημα έχει γίνει καλά, η μύτη έχει …εθιστεί στο αποσυμφορητικό και αν ο ασθενής δεν το χρησιμοποίει συνεχώς, η μύτη παθαίνει …στερητικό σύνδρομο και βουλώνει χωρίς λόγο!

Ο ασθενή τότε αναγκάζεται να ξαναβάλει αποσυμφορητικό, ολοένα και πιο μεγάλη δόση, ολοένα και πιο συχνά και πλέον καταλήγει να προκαλεί Φαρμακευτική Ρινίτιδα, δηλαδή συνεχές μπούκωμα που οφείλεται στην καταχρηση των αποσυμφορητικών και …παραδόξως ανακουφίζεται μόνο με ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις αποσυμφορητικών.

Και επιπλέον, προκαλείται μόνιμη υπερτροφία των κογχών, που απαιτεί επέμβαση για να διορθωθεί.

Η Φαρμακευτική Ρινίτιδα είναι ένας φαύλος κύκλος συμφόρησης και αναγκαστικής κατάχρησης ρινικών sprays

Ο Μύθος

«Δεν χρησιμοποιώ το spray πολλές φορές, 1-2 φορές τη μέρα μόνο εδώ και μήνες, αλλά δεν έχω πρόβλημα» ή «έχω σοβαρό πρόβλημα αναπνοής και μόνο με το spray μπορώ να αναπνεύσω».

Η Αλήθεια

Φαρμακευτική ρινίτιδα ξεκινάει να δημιουργείται ήδη σε 5 ημέρες αφού ξεκινήσει να χρησιμοποίει κανείς το αποσυμφορητικό spray. Μετά τις 7 μέρες, αρχίζει να γίνεται ζημιά και ξεκινάει ο φαύλος κύκλος. Είτε το βάζει 1 είτε 10 φορές τη μέρα, αν συνεχίσει κανείς να χρησιμοποιεί το spray πάνω από μια εβδομάδα, θα δυσκολευτεί να το διακόψει.

Επίσης, η δικαιολογία πως κάποιος έχει πρόβλημα (σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφικές κόγχες κτλ.) προκειμένου να κάνει κατάχρηση αποσυμφορητικών είναι σαν να λέει πως …πίνει γιατί έχει προβλήματα!

Μετά από λίγο καιρό, το πρόβλημα είναι το ποτό! Πρέπει να λύσει κανείς το ανατομικό πρόβλημα και όχι να το αναβάλλει με …καταστροφικές συνήθειες όπως η κατάχρηση αποσυμφορητικών.

Τι να κάνετε εσείς

Για να αποφύγετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου και κανενός άλλου! Αν από τα παραπάνω νομίζετε πως πάσχετε ήδη από φαρμακευτική φινίτιδα, πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μόνο αυτός μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι να μην κάνετε

Μη χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά sprays χωρίς συνταγή ιατρού. Διακόψτε τα μετά από 6-7 ημέρες και αν ακόμα δεν είστε καλά, επισκεφτείτε ξανά τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Τι κάνουμε εμείς

Με στενή παρακολούθηση και στοχευμένη εναλλακτική αγωγή, καταφέρνουμε σχεδόν πάντα να «σπάσουμε» το φαύλο κύκλο, να διακόψει ο ασθενής το αποσυμφορητικό spray χωρίς όμως να ταλαιπωρηθεί από μπούκωμα κατά τη διάρκεια της …απεξάρτησης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μικρή χειρουργική «επιδιόρθωση» των κογχών ή διόρθωση κάποιου άλλου ανατομικού προβλήματος που μπορεί και να προϋπήρχε.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο site του γιατρού