Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο που:
- Θερμαίνουν & υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα
- Ενισχύουν την ένσταση της φωνής, σαν φυσικά μεγάφωνα
- Παράγουν βλέννα που υγραίνει το εσωτερικό της μύτης.
Οι πιο μεγάλοι κόλποι είναι τα ιγμόρεια που εξωτερικά αντιστοιχούν στο μάγουλο, κάτω από το μάτι, αλλά υπάρχουν άλλα 3 ζευγάρια κόλπων στο μέτωπο και βαθιά μέσα στη μύτη.
Όλοι οι κόλποι του προσώπου έχουν στόμια από τα οποία μπαίνει ο αέρας και εξέρχεται η βλέννα. Στη Ρινοκολπίτιδα, τα στόμια των κόλπων φράζουν, η βλέννα που δεν απομακρύνεται τελικά μολύνεται από μικρόβια (όπως βρωμίζουν τα στάσιμα νερά) και ο κόλπος γεμίζει με πύον.
Οι κόλποι του κρανίου και πού βρίσκονται
Οι πιο συχνές αιτίες απόφραξης είναι οι ιώσεις της μύτης (κρυολόγημα), η αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες, σπανιότερα οι ρινικοί πολύποδες ή ο συνδυασμός των παραπάνω.
Οξεία Ρινοκολπίτιδα συμβαίνει μετά από ένα κρυολόγημα, διαρκεί 2-3 εβδομάδες προκαλεί πόνο και αίσθημα πίεσης πάνω από τον κόλπο, παχύρευστες πυώδεις εκκρίσεις, πυρετό, κακοδιαθεσία, καταβολή, κεφαλαλγία, κακοσμία στόματος και βήχα.
Χρόνια ρινοκολπίτιδα έχουμε όταν εκδηλωθούν τρία ή περισσότερα επεισόδια ρινοκολπίτιδας το έτος, τα οποία διαρκούν περισσότερο από τρείς εβδομάδες.
Ο Μύθος
«Έχω συνάχι 10 μέρες, πρέπει να έχω ιγμορίτιδα» ή «Έχω πονοκέφαλο, πρέπει να έχω ιγμορίτιδα» ή «Ένας ιατρός μου με εξέτασε πριν από 20 χρόνια και είπε πως έχω χρόνια ιγμορίτιδα»
Η Αλήθεια
95 στα 100 άτομα που νομίζουν πως έχουν χρόνια ιγμορίτιδα, πάσχουν από κάτι εντελώς άσχετο!
Η Ρινοκολπίτιδα ως οξεία ή χρόνια κατάσταση είναι σαφώς πιο σπάνια από ότι νομίζει το κοινό και μόλις 8% των ενηλίκων θα πάθει ρινοκολπίτιδα κάθε έτος.
Επίσης, η Ρινοκολπίτιδα ως αίτιο πονοκεφάλου είναι πολύ σπάνια, μόλις 5% των περιστατικών πονοκεφάλου. Η διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας πλέον γίνεται μόνο με αξονική τομογραφία και ενδοσκόπηση ρινός, όχι με απλή ρινοσκόπηση, ούτε με ακτινογραφία.
Για να πάσχει κάποιος από Ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) πρέπει απαραιτήτως να έχει πύον μέσα στους κόλπους! Και αυτό δεν είναι συχνό!
Τι να κάνετε εσείς
Αν έχετε φταρνίσματα, μπουκωμένη μύτη, τρέχουν μύξες, έχετε πυρετό και πονούν οι μύες του σώματός σας, έχετε απλά αρπάξει κάποιο κρυολόγημα (απλή Ρινίτιδα) που τις περισσότερες φορές γίνεται καλά μόνη της. Κάντε υπομονή θα περάσει, ενώ οι ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι εξαιρετικά ωφέλιμες.
Αν ο βήχας, το μπούκωμα της μύτης και η αποβολή παχύρευστων πυωδών (κίτρινο-πράσινων) εκκρίσεων διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες το πρόβλημα τότε μόνο μπορεί να οφείλεται σε Οξεία Ρινοκολπίτιδα, που ξεκίνησε από κρυολόγημα. Και τότε πρέπει να σας εξετάσει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.
Τι να μην κάνετε
Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβίωση χωρίς να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος. Επίσης, μην «κουβαλάτε» τη διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας που σας έκανε κάποιος μη-ειδικός ιατρός πριν από χρόνια, προκειμένου να εξηγήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη μύτη ή στο φάρυγγα. Είναι σχεδόν απίθανο να έχετε Χρόνια Ρινοκολπίτιδα χωρίς να έχετε συνέχεια πύον να τρέχει από τη μύτη.
Η ενδοσκόπηση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της Ρινοκολπίτιδας
Τι κάνουμε εμείς
Όλα ξεκινάνε από τη σωστή διάγνωση. Στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία, ο μόνος σίγουρος τρόπος να διαγνώσουμε έγκυρα και υπεύθυνα την Οξεία Ρινοκολπίτιδα είναι με ενδοσκόπιση της μύτης με τη βοήθεια ενδοσκοπίων υψηλής τεχνολογίας (οπτικές ίνες), ενώ η Χρόνια Ρινοκολπίτιδα απαιτεί και αξονική τομογραφία. Ανάλογα με την περίπτωση δίνεται αντιβιοτική και αποσυμφορητική αγωγή, ενώ σε στη Χρονία Ρινοκολπίτιδα που δεν υποχωρεί και υποτροπιάζει συχνά ελέγχουμε αν η Ρινοκολπίτιδα έχει αλλεργικό υπόβαθρο. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις με πολύποδες ή άλλες ανατομικές βλάβες, η λύση είναι η ενδοσκοπική μικροχειρουργική της ρινός
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.