← Πίσω στο blog

Το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να τελειώσει «επώδυνα» με την εμφάνιση μυκήτων στα πόδια

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Nail-TherapyΓράφει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

To καλοκαίρι τα πόδια μας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Συνήθως φοράμε ανοιχτά παπούτσια και περπατάμε στην παραλία ή στους χώρους γύρω από την πισίνα, ακόμα και ξυπόλυτοι πολλές φορές. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη έκθεση σε πιθανόν μολυσματικούς ιούς και μύκητες, ενώ το  ζεστό και υγρό κλίμα ευνοεί περαιτέρω την ανάπτυξη των μυκήτων.

Οι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν στο επάνω μέρος των ποδιών ή στην πατούσα μας. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο εμφανίζονται στα νύχια των ποδιών, μία πάθηση που ονομάζεται επιστημονικά ονυχομυκητίαση, για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε και στην ιστοσελίδα www.tzermias.gr. Με απλά λόγια, οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί και όταν υπάρχουν ευνοϊκές αναπτύσσονται στην κεράτινη στοιβάδα του νυχιού. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και αντιαισθητικοί.

Εύστοχα θα ρωτήσει κάποιος, τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την ανάπτυξη μυκήτων στα πόδια μου; Η καλύτερη πρόληψη είναι η καλή υγιεινή και η κατάλληλη φροντίδα των ποδιών και των νυχιών. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε όσο είναι δυνατό να περπατάτε με γυμνά πόδια στην παραλία ή άλλους δημόσιους χώρους, όπως η πισίνα ή τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου, όπου το περιβάλλον είναι υγρό και πιθανότατα έχει μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, καθώς οι μύκητες αναπτύσσονται συχνότερα σε σημεία του ποδιού όπου υπάρχει κάποιο κόψιμο ή άλλος τραυματισμός, σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Εάν ωστόσο γυρνώντας από την καλοκαιρινή σας άδεια ή απλά από ένα Σαββατοκύριακο στην παραλία αισθάνεστε ενόχληση στα πόδια ή παρατηρήσετε κάποια αλλοίωση στα νύχια των ποδιών σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο. Εάν όντως έχει αναπτυχθεί ονυχομυκητίαση, ο δερματολόγος θα σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες στη δική σας περίπτωση.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης αποτελεί πολλές φορές πρόκληση, καθώς πρόκειται για μια πάθηση που δεν υποχωρεί από μόνη της και σε πολλές περιπτώσεις η απαλλαγή από τους μύκητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω υποτροπής, δηλαδή εκ νέου εμφάνισης των μυκήτων εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως η εφαρμογή τοπικών παραγόντων και η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα.

Εντούτοις, βάσει των δεδομένων που αναφέρονται σε διεθνείς μελέτες, οι θεραπείες που χορηγούνται από το στόμα είναι αποτελεσματικές σε ποσοστά που κυμαίνονται από 14% έως 50% και το αντίστοιχο ποσοστό υποτροπής μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 53% των περιπτώσεων. Ακόμη χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας έχουν αναφερθεί για τους τοπικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες, τα οποία είναι από 5,5% έως 8,5%, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού, όπως η κοίτη του νυχιού. Σήμερα, εκτός των παραδοσιακών θεραπειών, χρησιμοποιούνται και διάφορες συσκευές Laser.

Σε μια πολύ πρόσφατη ερευνητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αποδείχτηκε ότι η συσκευή Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλή και πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Ειδικότερα, οι μύκητες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με συνδυασμό της συγκεκριμένης συσκευής Laser CO2 και τοπικού αντιμυκητιασικού παράγοντα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η αποτελεσματικότητα, εφόσον γίνεται επιλεκτική χορήγηση της ενέργειας του Laser στον ιστό-στόχο, το συντομότερο διάστημα θεραπείας, με μικρό αριθμό θεραπευτικών συνεδριών, καθώς και το γεγονός ότι είναι ασφαλές και γίνεται καλά ανεκτό από τους ασθενείς. Επιπλέον, η εν λόγω θεραπευτική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται η χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων χορηγούμενων από το στόμα, όπως για παράδειγμα σε περίοδο εγκυμοσύνης ή όταν είναι επιθυμητή μια εγκυμοσύνη, αλλά και σε περιπτώσεις όπου οι άλλες θεραπείες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Επομένως, η θεραπεία με κλασματικό Laser CO2 σε συνδυασμό με τοπική εφαρμογή κρέμας αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης μια για πάντα! Χωρίς φάρμακα και αποφεύγοντας τις ενδεχόμενες παρενέργειες, αλλά και χωρίς κόπο, εφόσον η θεραπεία επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο.