← Πίσω στο blog

Γιατί αγάπησα τον οδοντίατρο μου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

article23929_1401942663.w_hrΓράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Γιατί αγαπάει κανείς τον οδοντίατρό του;

Θεραπεύει χωρίς να πονάω

Μπορώ να χαμογελάω χωρίς να ντρέπομαι.

Με έμαθε να φροντίζω το στόμα μου και να μην έχω οδοντιατρικά προβλήματα.

Με ενημερώνει για το 6 μηνιαίο check up  και με την πρόληψη εξοικονομώ χρήματα

Με απάλλαξε από τον φόβο για τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις

 

Η παραμελημένη στοματική υγιεινή και η απουσία επαναληπτικού 6 μηνιαίου check up από τον οδοντίατρο οδηγεί σε απλά αλλά και σοβαρότερα οδοντιατρικά προβλήματα. Θα αναφερθούμε σ’ αυτά καθώς και στην αντιμετώπισή τους.

 

  • Ουλίτιδα : Στην ουλίτιδα εξ αιτίας της μικροβιακής πλάκας τα ούλα συνήθως αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν, είτε αυτόματα είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Απαιτείται καθαρισμός από τον οδοντίατρο, επίδειξη οδηγιών στοματικής  υγιεινής και παρακολούθηση του ασθενούς ότι τις εφαρμόζει σωστά.

  • Περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας αλλά επιπλέον και με καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.  Συνήθως εμφανίζεται  σε προχωρημένα στάδια  κινητικότητα και αραιοδοντία . Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον οδοντίατρο. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.

Αντιμετώπιση

Η όλη θεραπεία από τον  οδοντίατρο στηρίζεται στην συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα. Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζεται η ακινητοποίηση των δοντιών.

Ο ασθενής  πρέπει να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες  στοματικής υγιεινής  που έχει δώσει ο οδοντίατρος.

Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικού  ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

  • Σφραγίσματα: Οι τερηδόνες  μπορεί να είναι εμφανείς στο μασητικό     επίπεδο   ή  μεσοδόντιες ( απαιτείται λήψη τοπικών ακτινογραφιών) ή αυχενικές.

Απαιτείται άμεση αποκατάσταση  από τον οδοντίατρο  πριν ο τερηδονισμός καταστρέψει μεγάλο τμήμα δοντιού.

Εκτεταμένες, παραμελημένες τερηδόνες που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως με σφραγίσματα των δοντιών έχουν σαν συνέπεια την αντιμετώπιση του δοντιού με απονεύρωση και συχνά  στεφάνες ιδιαίτερα στα οπίσθια δόντια.

 

  • Εξαγωγές : Στις περιπτώσεις που αποφασίζεται η εξαγωγή δοντιού, η θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί εμφυτεύματα ή γέφυρες.
  • Σύγκλειση : Είναι η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο. Είναι κεφάλαιο ιδιαίτερα σημαντικό στην σωστή λειτουργία  της κροταφογναθικής άρθρωσης και  της μάσησης όπως επίσης και στην αισθητική. Η σωστή σύγκλειση των δοντιών ακόμη και αν υπάρχει ή  έχει προηγηθεί ορθοδοντική ,  επηρεάζεται άμεσα από τις κακές προσθετικές εργασίες, τα περιοδοντικά προβλήματα , την απώλεια δοντιών , και την απώλεια οδοντικής ουσίας από το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών.

Αντιμετώπιση: Η σωστή οδοντιατρική διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις μια ομάδα από έμπειρους ειδικευμένους οδοντιάτρους.

Ένα παραμελημένο στόμα μπορεί να απαιτεί λόγω εκτεταμένων καταστροφών των δοντιών διόρθωση της σύγκλεισης των δοντιών , απονεύρωσεις ,στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα.

Η σταδιακή απώλεια δοντιών , όπως επίσης και η απώλεια οδοντικής ουσίας είτε λόγω τερηδονισμού είτε λόγω έντονου stress ( σφίξιμο και τρίξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας) έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο καθώς και η γωνία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η διάγνωση και η θεραπευτική αποκατάσταση να γίνεται έτσι ώστε να αποδοθεί η προτέρα κατάσταση των δοντιών.

Από το πρώτο ραντεβού με τον ασθενή λαμβάνονται διαγνωστικά αντίγραφα του στόματος προς μελέτη ταυτόχρονα με το σύνολο των ακτινογραφιών που απαιτείται και το ιατρικό ιστορικό. Στο δεύτερο ραντεβού και αφού έχει ενημερωθεί ο ασθενής για το σύνολο της θεραπευτικής αποκατάστασης έχουν ετοιμαστεί μεταβατικές εργασίες σαν τις τελικές αποκαταστάσεις και εφαρμόζονται στο στόμα έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται την ασφάλεια για την αποκατάσταση του στόματός του μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις των γεφυρών, στεφανών αλλά και στις περιπτώσεις των εμφυτευμάτων. Πολλοί άνθρωποι με παραμελημένη στοματική υγεία και οδοντιατρικά προβλήματα φοβούνται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, αποφεύγουν να χαμογελάσουν ή κρύβουν το χαμόγελό τους . Πρέπει όμως να ξεπεράσουν τον φόβο τους γιατί η οδοντιατρική σήμερα μπορεί να είναι ανώδυνη.

Χαμόγελο:Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί και συνυπάρχει με την θεραπευτική αντιμετώπιση. Είναι η απόδοση των θεραπευτικών εργασιών χωρίς να ξεχωρίζουν, η σωστή σύγκλειση, οι άριστες προσθετικές εργασίες , το χρώμα των δοντιών. Δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή ταυτόχρονα με την θεραπεία του στόματος να αλλάξει και το χρώμα των δοντιών του.

Το χαμόγελο αλλάζει με τους εξής τρόπους:

  1. Αφαίρεση χρωστικών
  2. Λευκάνσεις με laser ή μασελάκια. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο.
  3. Όψεις ρητίνης .Σε 1 ραντεβού για 10 δόντια της κάθε γνάθου.
  4. Με όψεις πορσελάνης ή στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού.

Η εμπειρία μου είκοσι επτά χρόνια ως επικεφαλής μιας ομάδας οδοντίατρων, αλλά και ως κοινωνική λειτουργός, με ειδίκευση στο φόβο , μου δίνει την ασφάλεια να επισημάνω ότι η οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να αποκαθιστούν το στόμα του ασθενούς τόσο  θεραπευτικά όσο και αισθητικά κάνοντας τον ευτυχισμένο.