Γράφει ο Γρηγόρης Λέων – Ιατροδικαστής / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών( http://www.nowdoctor.gr/leongr )
Τα τελευταία χρόνια έρχονται στη δημοσιότητα όλο και περισσότερες περιπτώσεις ιατρικών λαθών. Το γεγονός βέβαια ότι οι περιπτώσεις καταγγελιών για ιατρικά λάθη αυξάνονται, δε θα πρέπει να αποτελεί αφορμή για το διασυρμό ολόκληρου του ιατρικού κλάδου. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελεί μια προειδοποίηση για την αναγκαιότητα διασφάλισης ενός εύρυθμου εθνικού συστήματος υγείας το οποίο θα προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών και θα αποδίδει τις ευθύνες όπου και όποτε απαιτείται.
Ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα, το ελληνικό κοινοβούλιο, ψήφισε το 2005 το νέο «Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας», σύμφωνα με τον οποίο έπαψε πλέον και επίσημα να ισχύει η πατερναλιστική θεώρηση της ιατρικής. Αυτό σημαίνει ότι ο ιατρός δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που αποφασίζει ό,τι θεωρεί ο ίδιος καλό για την υγεία του ασθενούς του. Αντίθετα ο ιατρός σήμερα πρέπει να ενημερώνει πλήρως τον ασθενή του σε όλα τα στάδια της ιατρικής πράξης αλλά και να πράττει οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση μόνο κατόπιν της συναίνεσης του ίδιου του ασθενούς.
Σε υπόθεση ιατρικού λάθους ο άμεσα ενδιαφερόμενος ή σε περίπτωση απώλειας ζωής οι συγγενείς του, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι ιδιώτη ιατροδικαστή-τεχνικό σύμβουλο ο οποίος θα τους καθοδηγήσει στο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα ιατρικά τεκμήρια και να στοιχειοθετήσει την υπόθεση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ενδιαφερόμενος, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του, να ζητήσει άμεσα αντίγραφα από τον πλήρη ιατρικό φάκελο με όλες τις ιατρικές εξετάσεις, το πιθανό πρακτικό χειρουργείου, της καρτέλας νοσηλείας και των άλλων σχετικών εγγράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές, ακόμη κι αν υπάρχει αρχικά η διαπίστωση ιατρικού λάθους, αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί λόγω έλλειψης των παραπάνω στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με έναν ιατροδικαστή μπορεί να του εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων του, την αποκάλυψη της αλήθειας με επιστημονικό τρόπο και την πιθανή αποζημίωσή του. Η τήρηση της παραπάνω εκλογικευμένης διαδικασίας αποτελεί χρέος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των ασθενών αλλά και το κύρος του ιατρικού κλάδου εν γένει.