← Πίσω στο blog

Χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

hemorroidsΓράφει ο Δημήτριος Γκιουζέλης – Γενικός Χειρουργός / Διδακτωρ Χειρουργικης Ιατρικης Σχολης Πανεπιστημιου Αθηνων

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί – μαξιλαράκια που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού τα οποία δροuν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή)
και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η παθολογική διάταση των αιμορροϊδικών φλεβικών σχηματισμών της περιοχής του πρωκτού.
Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση στην περιοχή του πρωκτού, γνωστή από την αρχαιότητα.
Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει συμπωματική αιμορροϊδοπάθεια για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του και διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς:

Παθήσεις Ορθού – ΠρωκτούΑντιμετώπιση Πρόπτωσης

1ου βαθμού όταν οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς, προβάλλουν ελαφρά ή καθόλου και εντοπίζονται συνήθως ενδοσκοπικά. Δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα.

2ου βαθμού είναι όταν οι αιμορροΐδες που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα μετά την κένωση. Μπορεί να αιμορραγήσουν.

3ου βαθμού είναι όταν οι αιμορροΐδες εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του.

4ου βαθμού είναι όταν οι αιμορροΐδες παραμένουν μόνιμα εκτός του πρωκτικού σωλήνα λόγω οιδήματος και συνήθως εξελκώνονται προκαλώντας μόνιμο πόνο και αιμορραγία.

Χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων.

Η χειρουργική αποκατάσταση των αιμορροΐδων είναι επιβεβλημένη σε προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια, σε επιπλεγμένες αιμορροΐδες ή όταν οι ηπιότερες τεχνικές δεν αποδίδουν.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που σε κάθε περίπτωση ο ειδικός χειρουργός επιλέγει την καταλληλότερη αφού θα εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενούς.
Οι νεότερες και ασφαλέστερες τεχνικές για την οριστική επίλυση της αιμορροϊδοπάθειας σε διεθνές επίπεδο είναι οι ακόλουθες:

Τεχνική Longo.

Η ενδοσκοπική μέθοδος Logo είναι μιά νεώτερη και λιγότερο επεμβατική τεχνική με την οποία οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται, αλλά με την χρήση ειδικού αυτόματου συρραπτικού εργαλείου αφαιρείται κυκλικά τμήμα του βλεννογόνου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, διενεργούμε μια κυκλική συρραφή του εσωτερικού τοιχώματος του ορθού με σκοπό την απαγγείωση και εξάλειψη των αιμορροϊδικών όζων.

Η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα στη συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια 2ου ή 3ου σταδίου και ειδικά σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση του ορθού.

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD).

Πρόκειται για πολύ νεότερες τεχνικές, οι οποίες είναι σχετικά ανώδυνες με ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Με την χρήση ειδικού πρωκτοσκοπικού εργαλείου επάνω στο οποίο είναι ενσωματωμένη συσκευή υπερήχου Doppler εντοπίζονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες και στην συνέχει απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων.
Με τον τρόπο αυτό διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στις αιμορροΐδες οι οποίες ατροφούν και συρρικνώνονται. Οι τεχνικές αυτές δεν έχουν ιδιαίτερες επιπλοκές αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν εξωτερικές αιμορροΐδες.

Η κλασική αιμορροϊδεκτομή, στην οποία αφαιρούνται χειρουργικά οι αιμορροϊδικοί όζοι.

Η μέθοδος έχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% και είναι η παλαιότερη, πιο αποτελεσματική και δοκιμασμένη στο χρόνο (από το 1937).
Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι έχει μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος μειώνεται καθώς η περιοχή
επουλώνεται.

Η κλασική αιμορροϊδεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα, όπως το νυστέρι, το laser και άλλες εξειδικευμένες συσκευές που κόβουν και καυτηριάζουν τους ιστούς.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου HSH ( υπερηχητική αιμορροϊδεκτομή ) είναι τα ακόλουθα:

-Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος, κυρίως σε αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού.
-Έχει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, λόγω της πλήρους αφαίρεσης των παθολογικών αιμορροϊδικών όζων.
-Η εκτομή των αιμορροΐδων γίνεται αναίμακτα χωρίς να προκαλείται βλάβη στους γύρο υγιείς ιστούς.
-Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
-Εκτελείται χωρίς γενική αναισθησία.
-Η διάρκεια της δεν ξεπερνά τα σαράντα λεπτά.
-Απαιτεί μόνο 1 ημέρα νοσηλεία.
-Είναι η 1η επιλογή για διαβητικούς, όσους έχουν προβλήματα αιμορραγίας ή παίρνουν αντιπηκτικά
-Η λειτουργία του εντέρου και της αφόδευσης επανέρχονται άμεσα και κυρίως αναίμακτα και ανώδυνα.
-Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα.
-Έχει το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής από όλες τις άλλες μεθόδους.
-Έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας έναντι όλων των άλλων μεθόδων και θεωρείται η πιο αξιόπιστη επιλογή που έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για όλες τις νεότερες μεθόδους που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια.

Προσωπικά ως ειδικός Χειρουργός, πιστεύω ότι η αιμορροϊδοπάθεια του κάθε πάσχοντα συνανθρώπου πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με βάση το ιστορικό και της ανάγκες του.

Η επεμβατική μέθοδος που θα επιλεγεί ανά περιστατικό πρέπει να είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων με μοναδικό σκοπό το μέγα όφελος του ασθενή.