← Πίσω στο blog

Οδοντιατρικά προβλήματα στις διακοπές και η αντιμετώπιση τους

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

dental

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

1. Πονόδοντος : Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα και αν αυτό δεν βοηθήσει,κάνετε στοματοπλύσεις με χλιαρό νερό. Απομακρύνετε τα υπολείμματα της τροφής από την περιοχή που πονάει και πάρτε κάποιο αναλγητικό. Κλείστε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Συνήθης αιτία είναι η φλεγμονή του νεύρου ή η νέκρωση του με αιτιολογία όπως π.χ. βαθιές τερηδόνες, εκτεταμένα σφραγίσματα ή παλαιές προσθετικές εργασίες.

2. Ευαισθησίες: Χρησιμοποιήστε απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες, μαλακή οδοντόβουρτσα και αποφύγετε την κατανάλωση κρύων υγρών και τροφών. Χρησιμοποιήστε απευαισθητοποιητικά gel κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το καλοκαίρι η λήψη κρύων ροφημάτων και τροφών μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησίες σε δόντια στα οποία τα ούλα τους έχουν υποστεί υφιζήσεις ( υποχώρηση). Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί έντονη ευαισθησία σε δόντια στα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω κακού βουρτσίσματος αυχενικές αποτριβές . ( Δηλαδή απώλεια οδοντικής ουσίας στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών στα όρια των ούλων).

3. Αν αιμορραγούν τα ούλα : Επιμελές βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα και χρήση μεσοδόντιου νήματος χωρίς να τραυματίζονται τα ούλα. Στοματοπλύσεις κυριώς με αλατόνερο μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Η αιμορραγία των ούλων είναι συνήθως αποτέλεσμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Σπάνια υποκρύπτει σοβαρότερη συστηματική νόσο, που θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

4. Ξεκόλλημα στεφάνης ή γέφυρας : Αν έχει ξεκολλήσει στεφάνη ή γέφυρα χρησιμοποιείστε μια συγκολλητική ουσία οδοντιατρικής χρήσεως που μπορείτε να προμηθευτείτε άμεσα από το φαρμακείο για να κολλήσετε τη στεφάνη ή τη γέφυρα μέχρι την άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η απλούστερη ίσως λύση είναι η χρήση μιας συγκολλητικής κρέμας οδοντοστοιχιών. Η στεφάνη καθαρίζεται εσωτερικά από χαλαρά υπολείμματα κόλλας ή τροφών. Εν συνεχεία τοποθετείται στο εσωτερικό της μικρή ποσότητα κρέμας οδοντοστοιχιών και επικαθίζεται στο αντίστοιχο δόντι. Η κόλλα αυτή δεν στερεοποιείται και δεν έχει μεγάλη διάρκεια γιατί διαλύεται από τα στοματικά υγρά, αλλά προσφέρει μια σχετική σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας. Απλά κάθε μερικές ώρες όταν η στεφάνη αρχίσει να γίνεται χαλαρή, θα πρέπει να αφαιρείται από το στόμα, να καθαρίζεται το εσωτερικό της όπως και το αντίστοιχο δόντι, να προστίθεται νέα ποσότητα κόλλας και αν επανατοποθετείται. Το ξεκόλλημα γέφυρας ή στεφάνης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ελαττωματική εφαρμογή της προσθετικής εργασίας. Εκτός των περιπτώσεων εκείνων που κατά τη συγκόλληση η συγκολλητική κονία πήρε υγρασία από σάλιο ή νερό. Εάν συνεχίσει να ξεκολλά η προσθετική εργασία απαιτείται αντικατάσταση.

5. Αιμορραγία μετά από εξαγωγή : Με καθαρή γάζα πωματίζετε την περιοχή ( Δηλαδή διπλώνετε την γάζα δημιουργώντας ένα «κουβαράκι» αρκετού πάχους ώστε όταν τοποθετηθεί στο σημείο εξαγωγής, κλείνοντας τα πάνω με τα κάτω δόντια να ασκεί πίεση στην περιοχή της εξαγωγής) . Η γάζα παραμένει έτσι υπό πίεση 30-45 λεπτά χωρίς αλλαγή έστω και αν έχει ποτίσει τελείως με αίμα. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.

6. Σπάσιμο δοντιού: Λήψη αναλγητικών και τοποθέτηση στο εναπομένον δόντι οδοντικού κηρού ή ελλείψει αυτού τσίχλας δίχως ζάχαρη μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το σπάσιμο δοντιού είναι αποτέλεσμα χτυπήματος ή χρήσης των δοντιών σαν κοπτικά εργαλεία ή χρόνιου σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση απαιτείται άμεσα η κατασκευή από τον οδοντίατρο νάρθηκα ( μασελάκι)και η καθημερινή χρήση του για την περαιτέρω προστασία των δοντιών.

7. Δόντι το οποίο από χτύπημα βγήκε από την γνάθο: Πολύ απαλό ξέπλυμα του δοντιού για να φύγουν ξένα σώματα-ακαθαρσίες αν έχει πέσει κάτω , με φυσιολογικό ορό ,με γάλα ή κρύο νερό και επανατοποθέτηση του δοντιού στη γνάθο και συγκράτηση με ελαφριά πίεση μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης. Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του ,το τοποθετείτε σε φυσιολογικό ορό και στην καλύτερη περίπτωση το κρατάτε στο στόμα σε επαφή με σάλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι άμεση.

8. Κακοσμία : Βουρτσίστε με μια οδοντόκρεμα με έντονη γεύση τα δόντια ιδιαίτερα τα σημεία τους που είναι σε επαφή με τα ούλα, καθαρίστε επίσης την γλώσσα και τον ουρανίσκο και χρησιμοποιείστε νήμα μεσοδόντια. Αν η κακοσμία έχει σαν αιτία πρόσκαιρη στομαχική διαταραχή ή η τηλήψη τροφών όπως σκόρδο, κρεμμύδι κλπ θα υποχωρήσει. Αν η κακοσμία συνεχίζεται προγραμματίστε σύντομα επίσκεψη οδοντίατρο.

9. Έλκη στο στόμα: Χρησιμοποιείστε για προσωρινή ανακούφιση ένα κομμάτι πάγου και διάλυμα από νερό και σόδα στην πληγή για μερικά λεπτά και επικοινωνείστε με τον οδοντίατρο. Ένα πολύ καλό ήπιο αντισηπτικό είναι το χαμομήλι με το οποίο μπορείτε να κάνετε στοματοπλύσεις . Τα έλκη μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος από σπασμένα δόντια ή σφραγίσματα ή παλιές προσθετικές εργασίες, λοίμωξης ή stress και μειωμένης αντίστασης γενικότερα του ανοσοποιητικού συστήματος (πχ άφθες). Σε ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις , τα έλκη μπορεί να είναι εκδηλώσεις από το στόμα άλλων νοσημάτων του οργανισμού , λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών, που χρειάζονται διερεύνηση.

Καλό είναι οι διακοπές να μην σας βρουν με προβλήματα στα δόντια, γι αυτό μαζί με τον προγραμματισμό των διακοπών σας να προγραμματίσετε και την επίσκεψή σας στον οδοντίατρό σας .