← Πίσω στο blog

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Διαγνωση και Θεραπεία

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Thiroeidous

Γράφει ο Dr. Μποιατζίεβ Ιβάιλο, Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος (http://nowdoctor.gr/boiadjiev)

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι  συχνός. Η μεγάλη συχνότητά του ήταν γνωστή από νεκροτομικές μελέτες, αλλά στην κλινική πράξη από τη διαπίστωση των όζων με το υπερηχογράφημα. Οί όζοι του θυροειδούς στους ενήλικες ανευρίσκονται με την ψηλάφηση στο 5%, με το υπερηχογράφημα στο 35% και σε νεκροτομικό υλικό στο 45%. Οι περισσότεροι από τους καρκίνους του θυροειδούς παρατηρούνται σε όζους <10mm, που σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους διαφεύγουν κατά την ψηλάφηση.
Ο καρκίνος του θυροειδούς αντιπροσωπεύει το 90% όλων των καρκίνων του ενδοκρινολογικού συστήματος και ευθύνεται για το 0,5% όλων των θανάτων από καρκίνο. Στις ΗΠΑ το 2010 διαπιστώθηκαν 21.500 νέες περιπτώσεις (76% γυναίκες και 24% άνδρες) και επισυνέβησαν 2900 θάνατοι.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ευρείας εφαρμογής της υπερηχογράφικής μελέτης του θυρεοειδούς, με αποτελεσμα την αύξηση των εγχειρήσεων και την ανακάλυψη περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του οργάνου.
Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι τόσο δυσμενής, όπως σε άλλους καρκίνους. Για τις περισσότερες μορφές είναι καλή, με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Πολύ καλή πρόγνωση έχουν τα διαφοροποιημένα μικροκαρκινώματα, που σύμφωνα με υον Παγκόσμο Οργανισμό Υγείας είναι εκείνα, που έχουν διάμετρο <_ 10mm.

Διάγνωση

1. Κληρονομικό ιστορικό
2. Ατομικό ιστορικό
3. Κλινική εξέταση
• Ψηλάφηση
• Ανεύρεση πτερυγισμού
• Τενόντια αντανακλαστικά
• Lid Lag
4. Εργαστηριακός έλεγχος
• Βιοχημικός
• Ορμονολογικός
• Γεννετικός
5. Απεικονιστικός έλεγχος
• Υπερηχογράφημα
Προσοχή! Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία δεν μπορούν να διαχωρίσουν αξιόπιστα τους καλοηθείς από τους κακοηθείς όζους. Μεγάλη διαγνωστική αιτία έχει η τομογραφία εκπομπής πρωτονίων με 18F-flyorodroxyglkcose, αλλά η μέθοδος έχει πολύ μεγάλο κόστος.
6. Ιστολογική μελέτη μετά από παρακέντηση με λεπτής βελόνας (FNA)

Θεραπεία του καρκίνου  θυρεοειδούς

1) Προεγχειρητική προετοιμασία από το θεράπων ενδοκρινολόγο
2) Χειρουργική αντιμετώπιση
3) Μετεγχειρητική θεραπεία, που εξαρτάται από τον τύπο και την επέκταση του καρκίνου
 Ραδιενεργό ιώδιο Ι131
 Εξωτερική ακτινοβολία (σπάνιες περιπτώσεις)
 Φαρμακευτική αγωγή
Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι για αποφυγή μεταστάσεων του καρκίνου και ομαλής εξέλιξης της νόσου πρέπει να παρακολουθείται ανά 3 με 6 μήνες από το θεράπον ενδοκρινολόγο. Ασθενείς που τελικά κατέληξαν, το 90% αυτών είχαν αγνοήσει τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.