← Πίσω στο blog

Διατροφή… για την καρδιά σας και μόνο!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Kardiaggeiakanoshmatataprwthaitia8anatou

Γράφει η Μαρία Κολοτούρου, Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, MSc (http://www.nowdoctor.gr/mariakolotourou)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 80% των θανάτων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΝ). Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημεία-κλειδιά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ΚΝ.

‘Σύμμαχοι’ στην καλή λειτουργία της καρδιάς:

• Η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
• Φυσική δραστηριότητα: ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως (συνεχόμενα ή αθροιστικά) έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
• Φρούτα και λαχανικά: η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από αυτά τα τρόφιμα θωρακίζει την καρδιά προσφέροντας πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και πολύτιμων φυτοχημικών.
• Τρόφιμα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί και μακαρόνια, καστανό ρύζι, βρώμη), όσπρια και άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες.
• Ελαιόλαδο: το ελαιόλαδο όταν καταναλώνεται με μέτρο είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, ρέγγα, πέστροφα, σολωμός), ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
• Φυτοστερόλες / φυτοστανόλες: έρευνες έχουν δείξει πως οι ουσίες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης αίματος. Ωστόσο η συνιστώμενη πρόσληψη των 2 γραμμαρίων ημερησίως, προϋποθέτει την κατανάλωση κάποιου εμπλουτισμένου τροφίμου, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά τις περιέχουν σε μικρή ποσότητα.
• Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: ένα ποτήρι κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο) την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία της καρδιάς.

Mediterranean_diet

Εχθροί’ της καρδιάς:

• Κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά: και οι δύο κατηγορίες λιπαρών είναι στέρεες σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, γάλα, τυρί κλπ), ενώ τα υδρογονωμένα λιπαρά περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, κρουασάν, αλμυρά σνακ, προϊόντα φαστ φουντ κλπ.
• Διαιτητική χοληστερόλη. Πρόκειται για τη χοληστερόλη που περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το τυρί, το γάλα, τα θαλασσινά κλπ. Παρόλο που επί χρόνια θεωρούνταν ότι επιβαρύνει τη χοληστερόλη αίματος, πλέον γνωρίζουμε πως μόλις το 1/3 της χοληστερόλης που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής περνάει στο αίμα. Επομένως τα τρόφιμα πλούσια σε διαιτητική χοληστερόλη μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο ακόμα και από άτομα με υπερχοληστερολαιμία.
• Αλάτι: το νάτριο αποτελεί συστατικό του αλατιού, η αυξημένη πρόσληψη του οποίου φαίνεται να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη ΚΝ.