← Πίσω στο blog

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αντισύλληψη ή χάπι της επόμενης ημέρας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

  

Chapi-tis-epomenis-mera

Γράφει ο Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικός γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενδοσκοπικός χειρουργός http://nowdoctor.gr/paraschos

Η αντισύλληψη είναι το κλειδί, για να μπορούν τα ζευγάρια να χαίρονται τον έρωτα ελεύθερα χωρίς τον φόβο μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης ή κατ’ επέκταση μιας ασθένειας ή μόλυνσης.

Η επείγουσα αντισύλληψη ή χάπι της επόμενης ημέρας, είναι το φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από σεξουαλική επαφή, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς προφύλαξη τις επικίνδυνες μέρες ή όπου απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό) με σκοπό να αποτρέψει πιθανή εγκυμοσύνη.

Πώς δρα η επείγουσα αντισύλληψη

·     Εμποδίζοντας τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο

·     Παρεμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί ή

·     Εμποδίζοντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας

Η επείγουσα αντισύλληψη σταματά ουσιαστικά την κύηση πριν την έναρξή της. Δεν δρα αν είστε ήδη έγκυος.

Πότε χρησιμοποιείται η επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά μόνο αν πάρετε το χάπι το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή, το αργότερο εντός 72 ωρών (3 ημέρες).

Όσο νωρίτερα χρησιμοποιήσετε την επείγουσα αντισύλληψη μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και τόσο πιο σίγουρες θα είστε ότι τελικά δεν θα έχετε μία εγκυμοσύνη.

Υπολογίζεται ότι εάν η επείγουσα αντισύλληψη ληφθεί αμέσως μετά την επαφή σε γόνιμες ημέρες, η αποτελεσματικότητά της είναι σχεδόν πλήρης. Ακόμα όμως και μετά από 24 με 48 ώρες η αποτελεσματικότητα φτάνει το 85%. Την επείγουσα αντισύλληψη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, αν συμβεί επαφή σε γόνιμες ημέρες αλλά όχι επειδή έχει ήδη καθυστερήσει η περίοδός σας. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ήδη έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

Πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε επείγουσα αντισύλληψη

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την επείγουσα αντισύλληψη μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορά στον ίδιο κύκλο, το πιθανότερο είναι ότι θα διαταράξει την περίοδό σας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι εκτρωτικό χάπι, δεν επιδρά δηλαδή, όταν υπάρχει κύηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης.

Τί να κάνετε σε περίπτωση εμετού

Αν κάνετε εμετό εντός 3 ωρών από τη λήψη του χαπιού, θα πρέπει να προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας άλλη μια συσκευασία επείγουσας αντισύλληψης προκειμένου να πάρετε άλλο ένα χάπι. Αν συνεχίζετε να έχετε εμετούς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μετά την επείγουσα αντισύλληψη

Επειδή η επείγουσα αντισύλληψη είναι φανερό ότι δεν προσφέρεται ως αντισυλληπτική μέθοδος, μετά την αντιμετώπιση του έκτακτου συμβάντος για το οποίο την χρησιμοποιήσατε, θα πρέπει να στραφείτε σε μόνιμη, σταθερή αντισυλληπτική μέθοδο και να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό.

Για να επισκεφθείτε τη σελίδα του Θάνου Παράσχου, μαιευτήρα γυναικολόγου, ειδικού γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενδοσκοπικού χειρουργού, πατήστε εδώ.