← Πίσω στο blog

Διάφραγμα μύτης: Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Λιάνα Ασημακοπούλου MD, PhD – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.nowdoctor.gr/asimakopoulouf )

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία ανατομική διαταραχή που προκαλείται από την ακανόνιστη και υπέρμετρη ανάπτυξη του χόνδρινου και οστέινου στοιχείου, μέσα στη ρινική κοιλότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται «προεξοχές» (άκανθες) και «στραβά» (σκολιά) τμήματα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει, ή και να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα σκολίωση, είναι οι τραυματισμοί της ρινός. Οι τραυματισμοί είναι συχνοί κατά την παιδική ηλικία, όταν διαπλάθεται ο σκελετός της μύτης, και όταν είναι σοβαροί μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη λειτουργία της μύτης λόγω του στραβού διαφράγματος, αλλά και την μεταγενέστερη εξωτερική της εμφάνιση.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη ζωή του ασθενούς;

Ο ρόλος του ρινικού διαφράγματος, είναι διττός, λειτουργικός και αισθητικός.
Τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Αυτό οδηγεί σε εύκολη κόπωση κατά την άθληση, σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου, σε κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες. Αισθητικά, επειδή το ρινικό διάφραγμα είναι ο βασικός συντελεστής στην εξωτερική διαμόρφωση της ρινός, οι δυσμορφίες του μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση της ρινός και κατ’ επέκταση του προσώπου.

Πως αντιμετωπίζεται η διαταραχή αυτή;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι χειρουργική. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός είναι σε θέση να διορθώσει την ανατομική αυτή διαταραχή ώστε η μύτη να λειτουργεί σωστά. Επιπρόσθετα, αν συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί, στην ίδια επέμβαση, να αντιμετωπιστεί με σύγχρονες μεθόδους (υπερήχοι, ραδιοσυχνότητες, laser).
Αν η σκολίωση έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση της μύτης, τότε η αποκατάσταση αυτής με ταυτόχρονη βελτίωση και της αισθητικής εικόνας της σε μία επέμβαση καλείται λειτουργική ρινοπλαστική και εκτελείται από τον ίδιο χειρουργό. Τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην πλαστική χειρουργική του προσώπου.
Η κατώτερη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση είναι τα 17 χρόνια στα κορίτσια και τα 18 στα αγόρια, δηλαδή με την ολοκλήρωση της οστικής ανάπτυξης.
Όσο αφορά τα ανώτερα όρια, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι σοβαροί ιατρικοί λόγοι που καθιστούν την χειρουργική επέμβαση επισφαλή, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στην αναγκαιότητα για σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή.