Γράφει ο Χρήστος Παρασκευαϊδης – Γυναικολόγος (http://www.nowdoctor.gr/chrisparasmed )
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι όγκοι των λείων μυϊκών ινών της μήτρας. Είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία (μηνορραγία), συχνά προκαλούν αναιμία και μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. Εκπυρήνιση είναι η αφαίρεση των ινομυωμάτων, χωρίς την αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή).
Τα ινομυώματα είναι ταξινομημένα ανά περιοχή:
• Υποβλεννογόνια – βρίσκονται ακριβώς κάτω από το ενδομήτριο.
• Ενδοτοιχωματικά – βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας.
• Υποορογόνια – βρίσκονται στη επιφάνεια της μήτρας.
Διάγνωση
Η διάγνωση εξαρτάται από τη θέση των ινομυωμάτων. Παραδοσιακά διακοιλιακό ή διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα υποβλεννογόνια ινομυώματα και ενδοτοιχωματικά. Για υποβλεννογόνια ινομυώματα διακολπικό ή διακοιλιακό υπερηχογράφημα με συνεχή έγχυση φυσιολογικού ορού είναι η καλύτερη λύση.
Θεραπεία
Φαρμακευτική Θεραπεία
Οι GnRH αγωνιστές για 3-6 μήνες χρησιμοποιούνται για να μειώσουν το μέγεθος των ινομυωμάτων. Μειώνει συνήθως το μέγεθος κατά 60% έως 70%, αλλά μόλις το φάρμακο διακοπεί τα ινομυώματα συνήθως θα αυξηθούν. Επίσης άλλες επιπλοκές της θεραπείας είναι οστεοπόρωση (μετά το τέλος της θεραπείας η οστική μάζα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα), μειωμένη libido, και συμπτώματα παρόμοια μ’ αυτά που έχουν οι γυναίκες όταν περάσουν στην εμμηνόπαυση.
Χειρουργική Θεραπεία
Αυτή γίνεται όταν υπάρχει συμπτωματολογία από το ή τα ινομυώματα. Αυτά είναι πόνος στην κοιλιακή χώρα από πιεστικά φαινόμενα λόγω μεγέθους , μηνορραγιές ή μηνομητρορραγίες , υπογονιμότητα . Η θεραπεία είναι κυρίως η εκπυρήνιση του ινομυώματος με την τεχνική της λαπαροσκόπησης ή της υστεροσκόπησης που έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και παραμονή στο νοσοκομείο . Σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό προγραμματισμό ή βρίσκονται στην περιεμμηνοπαυσιακή ή στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο και χρειάζονται χειρουργείο προγραμματίζονται για ολική υστερεκτομή.