← Πίσω στο blog

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Chocolate_hearts1234710428

από την Ελένη Ξυδιά

Ο πιο γλυκός πειρασμός ονομάζεται σοκολάτα και αναμφισβήτητα είναι το πιο αγαπητό τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Λίγοι όμως γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της. Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

    Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Georgetown, η σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, ενώ έρευνες στο Imperial College του Λονδίνου δείχνουν πως η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση. Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg. Από το 16ο ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού. Η σοκολάτα συμβάλλει στην μακροβιότητα ενισχύει τη μνήμη και δεν προκαλεί εθισμό.

Σημαντική είναι και η κατανάλωση της από τους αθλητές καθώς η σοκολάτα και το κακάο είναι τονωτικά λόγω της θεοβρωμίνης, που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει περισσότερη ενέργεια. Επίσης είναι και αγχολυτική καθώς περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Έτσι πετυχαίνει να αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό, ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία και άσκηση, διώχνοντας το άγχος.

Μη το παρακάνετε όμως απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την… πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.