← Πίσω στο blog

Με προσωπικό ασφαλείας την Πέμπτη Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Giatroi_asthenoforo_01255b7255d

Πηγή: Iatronet.gr

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, οι μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.

Γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών.

Εκφράζουν, έτσι, τη διαμαρτυρία τους στην κατάθεση και επικείμενη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή.

Από τις 11 το πρωί, το κτίριο του υπουργείου Υγείας θα βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις και πορείες από και προς την οδό Αριστοτέλους.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Υγεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Διεκδικούν ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Ζητούν, επίσης, να μην απαξιωθεί η πρόνοια και το κοινωνικό κράτος, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και να γίνουν οι προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

ΟΕΝΓΕ

Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στην κατά 17% μείωση του ωρομισθίου της εφημερίας τους και στις υπόλοιπες διαλυτικές για το ΕΣΥ και την περίθαλψη των πολιτών ρυθμίσεις.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η οριστική κατάργηση 50 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με συγχώνευση των οργανισμών τους, η ρύθμιση για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και η αναγκαστική συνταγογράφηση γενοσήμων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν έχουν ως σκοπό την αποδοτική και ποιοτική λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά την περικοπή δαπανών Υγείας που επιβάλλεται από τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο νέο μνημόνιο.

Στις 11 το πρωί, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των ΥΠΕ στην περιφέρεια.

Ψυχική Υγεία

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο εδώ και 15 μέρες.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν, εκτός των άλλων:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ), Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι, Σωματείο Εργαζομένων ΠΕΨΑΕΕ, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

ΠΙΣ

Τη συμπαράστασή του στους απεργούς εκφράζει και το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις ‘επαίσχυντες’ – οπως αναφέρει – διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία:

‘Οφείλει να καταλάβει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από το κέρδος’, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

Δ.Κ.