Η αγγειοπλαστική, το γνωστό σε όλους «μπαλονάκι», είναι ένας μη χειρουργικός τρόπος διάνοιξης των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών.
Η συγκεκριμένη πρακτική επιλέγεται όταν η στεφανιογραφία στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής στα πλαίσια διάγνωσης στεφανιαίας νόσου αναδείξει σημαντικές βλάβες σε στεφανιαία αγγεία (συνήθως στένωση μεγαλύτερη του 70%), οπότε και κρίνεται απαραίτητο η διόρθωση με την αγγειοπλαστική.
Η διαδικασία
Με «οδό πρόσβασης» την κερκιδική αρτηρία στο χέρι ή τη μηριαία αρτηρία στο πόδι και μέσω ενός ειδικού καθετήρα προωθείται στο στεφανιαίο αγγείο ένα λεπτό σύρμα που διέρχεται από το σημείο της στένωσης και μέσω αυτού ένα λεπτό μπαλονάκι, που εκπτύσσεται σε υψηλές πιέσεις. Στη συνέχεια το μπαλόνι διαστέλλεται με υγρό για λίγα δευτερόλεπτα ανοίγοντας έτσι τη στένωση. Πάνω του έχει τοποθετηθεί ένας μεταλλικός νάρθηκας (stent), ο οποίος διαστέλλεται επίσης και κατά κανόνα στην εσωτερική του επιφάνεια απελευθερώνει φάρμακο που εμποδίζει την επαναστένωση του αγγείου. Το stent – σε αντίθεση με το μπαλόνι που ξεφουσκώνει και αφαιρείται – παραμένει στη θέση του για να κρατήσει τον αυλό του αγγείου ανοικτό. Τελικώς, ακολουθεί η αφαίρεση των καθετήρων και η συμπίεση του σημείου για μερικές ώρες.
Ποιοι πρέπει να κάνουν αγγειοπλαστική;
Η αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών επιλέγεται για τη θεραπεία χρόνιων στεφανιαίων στενώσεων, αλλά και για τη θεραπεία επειγόντων περιστατικών όπως του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Πιθανές επιπλοκές
Οι επιπλοκές κατά την επέμβαση εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό των ασθενών. Είναι αντιμετωπίσιμες με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση, ενώ σοβαρότερα προβλήματα όπως για παράδειγμα ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψουν. Δείτε μερικές από αυτές:
- Αιμορραγία στην περιοχή παρακέντησης
- Βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή παρακέντησης
- Αιφνίδιος αποκλεισμός στη στεφανιαία αρτηρία
- Επαναστένωση της αρτηρίας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ