← Πίσω στα συμπτώματα

Αιμορραγίες εγκυμοσύνης

 

© Unsplash

Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στα αρχικά στάδια, είναι αρκετά συχνή. Περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα εμφανίσουν κολπικές κηλίδες ή αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο. Πολλές από αυτές τις γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να υπάρχει διάκριση μεταξύ μικρής απώλειας αίματος (κολπική αιμόρροια) από την μεγάλη απώλεια αίματος (κολπική αιμορραγία). Ετσι,  καθώς η κολπική αιμορραγία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος, η έγκυος χρειάζεται να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιον ειδικό.

 

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της αιμορραγίας;

 

Οι αιτίες της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες με βάση το χρονικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κύηση: αιμορραγία πριν από τις 20 εβδομάδες και αιμορραγία μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

 

Πριν από την 20η εβδομάδα κύησης, οι αιτίες της αιμορραγίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Αιμορραγία εμφύτευσης: Στην πολύ πρώιμη εγκυμοσύνη (4 έως 5 εβδομάδες κύησης) ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αιμορραγία που προκαλείται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας). Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κηλίδων αίματος ή ελαφράς αιμορραγίας. Πρόκειται ωστόσο για ένα φυσιολογικό σύμπτωμα που δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

Αποβολή: Η αιμορραγία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι αποβολής. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών που εμφανίζουν αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν καταλήγουν να έχουν αποβολή.

 

Εκτοπη κύηση: Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή αιτία αιμορραγίας. Η έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση είναι μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο προσκολλάται έξω από τη μήτρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και κολπική αιμορραγία, αλλά λιγότερο από το 50 τοις εκατό των προσβεβλημένων γυναικών έχουν και τα δύο αυτά συμπτώματα. Μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή της εγκύου.

 

Η αιμορραγία σε μεταγενέστερη φάση της εγκυμοσύνης (μετά από 20 εβδομάδες) προκαλείται συνήθως από προβλήματα με τον πλακούντα όπως:

 

Προδρομικός πλακούντας: Συμβαίνει όταν ο πλακούντας ενός μωρού καλύπτει τον τράχηλο της μητέρας – τη δίοδο μεταξύ της μήτρας και του κόλπου – μερικώς ή εντελώς. Ο πρόδρομικός πλακούντας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία πριν ή κατά τον τοκετό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

 

Αποκόλληση πλακούντα: Oταν ο πλακούντας αρχίζει να διαχωρίζεται από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αιμορραγία στο σημείο όπου έχει αποκολληθεί. Η αιμορραγία που προκαλείται από αποκόλληση πλακούντα συνήθως προκαλεί ξαφνικό, έντονο κοιλιακό άλγος.

 

Λιγότερο κοινές αιτίες αιμορραγίας, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων
  • τραυματισμούς στο αναπαραγωγικό σύστημα
  • Ογκους στο αναπαραγωγικός σύστημα

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ