← Πίσω στα συμπτώματα

Ανεπάρκεια τραχήλου

Ανεπάρκεια τραχήλου

© Shutterstock

Φυσιολογικά ο τράχηλος της μήτρας παραμένει κλειστός έως ότου αρχίσει ο τοκετός. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύναμος, και το βάρος του αμνιακού σάκου με το έμβρυο μπορεί να προκαλέσει τη διάνοιξή του. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ανεπάρκεια τραχήλου και μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Οι γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια τραχήλου αντιμετωπίζουν στην ουσία μια παθητική (χωρίς συσπάσεις της μήτρας) και ανώδυνη λέπτυνση και διαστολή του του τραχήλου. Είναι η αιτία για 1 στις 4 αποβολές που συμβαίνουν μετά την 14η εβδομάδα.

 

Η αιτία της ανεπάρκειας τραχήλου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, ωστόσο φαίνεται να περιλαμβάνει κάποιο συνδυασμό δομικών ανωμαλιών και βιοχημικών παραγόντων (π.χ. φλεγμονή, λοίμωξη). Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί ή επίκτητοι.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Πολλές φορές οι γυναίκες με ανεπάρκεια τραχήλου δεν έχουν κάποιον παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισή της. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι:

 

  • Πολύδυμη κύηση
  • Συγγενείς διαταραχές της σύνθεσης κολλαγόνου (π.χ. σύνδρομο Έλερς-Ντάνλος)
  • Προηγούμενη βιοψία τραχηλικού κώνου (ιδιαίτερα όταν αφαιρέθηκαν ≥ 1,7 έως 2,0 cm του τραχήλου) ή τραχελεκτομή
  • Προηγούμενες βαθιές ρήξεις του τραχήλου της μήτρας
  • ≥ 2 προηγούμενες απώλειες εμβρύου κατά το 2ο τρίμηνο

 

Συμπτώματα

 

Μια έγκυος με ανεπάρκεια τραχήλου μπορεί να έχει συμπτώματα κατά την πρώιμη φάση της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες έχουν ήπια ενόχληση ή ελαφριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών ή εβδομάδων, ενδείξεις που κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ της 14ης και της 20ης εβδομάδας της κύησης.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Αίσθηση πυελικής πίεσης
  • Παράξενος πόνος στην πλάτη
  • Ηπιες κοιλιακές κράμπες
  • Αλλαγές στην κολπική έκκριση
  • Ελαφριά κολπική αιμορραγία

 

Ανεπάρκεια τραχήλου

© Shutterstock

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της ανεπάρκειας τραχήλου γίνεται συνήθως κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο στο τέλος του α’ τριμήνου (αυχενική διαφάνεια), όπου μετριέται το μήκος και εκτιμάται η μορφολογία του τραχήλου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια τραχήλου πρέπει να υπάρχει συχνή παρακολούθηση και θεραπευτική παρέμβαση.

Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό κυμαίνεται ανάλογα με το μήκος του τραχήλου, από 18% για τράχηλο μήκους μικρότερου των 25mm, έως και 50% για τράχηλο μήκους μικρότερου των 15mm. Αυτό συμβαίνει καθώς η μείωση αυτού του μήκους μπορεί αν συνδυάζεται με τη διεύρυνση του έσω τραχηλικού στομίου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ