Η ανεμοβλογιά ή αλλιώς ανεμευλογιά είναι μία λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό του έρπητα ζωστήρα- ανεμευλογιάς, στον ίδιο ιό δηλαδή που προκαλεί και τον γνωστό μας έρπητα ζωστήρα.
Η ανεμοβλογιά είναι η πρωτοπαθής λοίμωξη, η αντίδραση που εμφανίζει δηλαδή ο οργανισμός όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό ενώ ο έρπητας ζωστήρας είναι η αντίδραση του οργανισμού σε αναζωπύρωση της λοίμωξης και εκδηλώνεται συνήθως με αυτή τη μορφή στους ενήλικες.
Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική για άτομα που δεν έχουν νοσήσει από την ασθένεια ή δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον της. Σήμερα, είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά από την ανεμοβλογιά. Συνήθως, βελτιώνεται από μόνη της μετά από 1 έως 2 εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.
Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται σε 3 στάδια, με διαφορετικά συμπτώματα:
Στάδιο 1: Εμφάνιση μικρών κηλίδων
Οι κηλίδες μπορεί:
- Να είναι οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού του στόματος και γύρω από τα γεννητικά όργανα, σημείο στο οποίο μπορεί να υπάρχει και πόνος
- Εξαπλωθούν ή να μείνουν σε κάποια μικρή περιοχή
- Να είναι κόκκινες, ροζ, πιο σκούρες ή να έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα
Στάδιο 2: Οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες
Οι κηλίδες γεμίζουν με υγρό και γίνονται βλατίδες. Πρόκειται για φυσαλίδες με σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, που περιέχουν διίδρωμα και περιβάλλονται από ερυθρά άλω, οι οποίες τελικά εφελκιδοποιούνται. Οι βλατίδες προκαλούν πολύ φαγούρα και τελικά σκάνε.
Στάδιο 3: Σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα)
Αφού οι βλατίδες σκάσουν, τα εξανθήματα ξεραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα). Οι περιοχές του σώματος που παρατηρείται άμεσα η νόσος της ανεμοβλογιάς είναι ο κορμός και λιγότερο το πρόσωπο και τα άκρα. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.
Αλλα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση εξανθημάτων, περιλαμβάνουν:
- Πυρετός
- Απώλεια όρεξης
- Πονοκέφαλος
- Κούραση και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ