← Πίσω στα συμπτώματα

Ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

© Shutterstock

Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης και κνησμώδης δερματική νόσος. Είναι συχνή σε μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να ποικίλλει από ήπια μέχρι σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει σε βαριές περιπτώσεις ακόμη και τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι το εξάνθημα που υπάρχει για καιρό και συχνά υποτροπιάζει, ενώ συνοδεύεται από φαγούρα.

 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα, ωστόσο γνωρίζουν ότι γονιδιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενή. Η θεραπεία στοχεύει στο να βοηθήσει με τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Για πολλούς ανθρώπους, η ατοπική δερματίτιδα βελτιώνεται μέχρι την ενηλικίωση όμως για άλλους, μπορεί να μην «εξαφανιστεί» ποτέ.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Ξηρό, σκασμένο δέρμα
  • Κνησμός, ο οποίος μπορεί να γίνει εξαιρετικά έντονος (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας)
  • Εξάνθημα το οποίο μπορεί να παρουσιάσει ορορροή και εφελκιδοποίηση μετά από έντονο ξύσιμο
  • Κόκκινες, καφέ και γκρι κηλίδες, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια
  • Πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος
  • Οιδηματώδες, ευαίσθητο δέρμα από το ξύσιμο

 

Αν και το ατοπικό έκζεμα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, το εσωτερικό των αγκώνων, την πλάτη, το πίσω μέρος των γονάτων, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής στα παιδιά.

 

Τα άτομα με ατοπικό έκζεμα έχουν συνήθως περιόδους που τα συμπτώματα είναι λιγότερο αισθητά, καθώς και περιόδους που τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά (εξάρσεις).

 

Αιτίες

 

Αν και δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα, αυτή εμφανίζεται συχνά σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε οικογένειες (κληρονομικότητα) και συχνά αναπτύσσεται παράλληλα με άλλες παθήσεις, όπως το άσθμα και ο αλλεργικός πυρετός. Σε μερικούς ανθρώπους, η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με μια γονιδιακή παραλλαγή που επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να παρέχει προστασία. Ετσι, δεν είναι σε θέση να προστατεύει από βακτήρια, ερεθιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ο καπνός του τσιγάρου) και αλλεργιογόνα. Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλείται από υπερβολική ποσότητα του βακτηρίου του Χρυσίζων Σταφυλόκοκκου στο δέρμα. Αυτό το βακτήριο διαταράσσει τη λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του δέρματος.

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ πολλές περιπτώσεις βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Κατά τις εξάρσεις, οι δερματολόγοι προτείνουν κρέμες ή αλοιφές με κορτικοειδή, που ονομάζονται δερμοκορτικοειδή και βοηθούν στην αντιμετώπιση των βλαβών αμέσως μόλις εμφανιστούν.

 

Υπάρχουν πολλές ακόμη διαφορετικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται:

 

  • Tεχνικές αυτοφροντίδας, όπως η μείωση του ξυσίματος για την αποφυγή δημιουργίας σημαδιών και
  • Μαλακτικές κρέμες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για να αποκαθιστούν την υγρασία στην εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ