Ο χαρακτηρισμός μιας ομάδας αίματος ως Rhesus θετικό, οφείλεται στην παρουσία κάποιων ειδικών πρωτεϊνών, των πρωτεϊνών Rhesus στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν οι πρωτεΐνες είναι απούσες, τότε το αίμα είναι Rhesus αρνητικό. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων (περίπου 85%) έχουν αυτή την πρωτεΐνη και είναι Rhesus θετικοί, ενώ το 15% δεν την έχει και είναι Rhesus αρνητικοί.
Ασυμβατότητα Rhesus έχουμε όταν η μητέρα είναι Rh αρνητική αλλά το έμβρυο Rh θετικό. Σε μια πρώτη εγκυμοσύνη για μια γυναίκα, αυτό δεν προκαλεί συνήθως προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα δεν μοιράζετε αίμα με το έμβρυο. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα αίματος από το έμβρυο μπορεί να αναμιχθεί με το αίμα της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν συμβεί αυτό, το σώμα της μητέρας αναγνωρίζει την πρωτεΐνη Rh ως ξένη ουσία. Τότε μπορεί να αρχίσει να παράγει αντισώματα (πρωτεΐνες που λειτουργούν ως προστατευτικά εάν εισέλθουν ξένα κύτταρα στο σώμα) ενάντια στην πρωτεΐνη Rh.
Σε κάποια επόμενη εγκυμοσύνη και αν υπάρχει η ίδια ασυμβατότητα (μητέρα Rh αρνητική και έμβρυο Rh θετικό) τα αντισώματα της μητέρας θα αναγνωρίσουν τις πρωτεΐνες Rh στην επιφάνεια των αιμοσφαιρίων του μωρού ως ξένες. Θα περάσουν έτσι στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού και θα επιτεθούν στα αιμοσφαίρια του εμβρύου. Αυτό του προκαλεί αιμολυτική αναιμία, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται ταχύτερα από όσο ο οργανισμός μπορεί να τα αντικαταστήσει. Οι ιστοί του εμβρύου μπορεί να μην οξυγονώνονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές βλάβες, ακόμη και θάνατος για σοβαρές περιπτώσεις.
Παράγοντες κινδύνου
Μια γυναίκα που είναι Rh αρνητική κινδυνεύει να εμφανίσει ασυμβατότητα Rhesus εάν μείνει έγκυος και το έμβρυο είναι Rh-θετικό. Ακολουθεί ένα διάγραμμα που προσδιορίζει τα επίπεδα κινδύνου:
Διάγνωση και θεραπεία
Ο έλεγχος ομάδας αίματος και Rhesus στην εγκυμοσύνη γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης ή μετά την πρώτη μαιευτική επίσκεψη στο γιατρό. Είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος της εγκύου Α, Β, ΑΒ ή Ο, αλλά και του παράγοντα Rhesus (Rh-θετικό ή Rh-αρνητικό).
Εάν η μητέρα είναι Rh-αρνητική και η εξέταση αντισωμάτων της είναι επίσης αρνητική, θα της χορηγηθεί αντι- Rhesus ανοσοσφαιρίνη, η οποία αποτρέπει τον σχηματισμό αντισωμάτων. Η λήψη της πραγματοποιείται περίπου στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια ξανά εντός 72 ωρών από τον τοκετό εάν το έμβρυο είναι Rh-θετικό. Εάν ένας γιατρός διαπιστώσει ότι μια γυναίκα έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, η εγκυμοσύνη της της θα παρακολουθείται στενά για να βεβαιωθεί ότι αυτά τα επίπεδα δεν είναι πολύ υψηλά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν η ασυμβατότητα είναι σοβαρή και ένα μωρό βρίσκεται σε κίνδυνο, το μωρό μπορεί να κάνει ειδικές μεταγγίσεις αίματος που ονομάζονται μεταγγίσεις ανταλλαγής είτε πριν από τη γέννηση (ενδομήτριες εμβρυϊκές μεταγγίσεις) είτε μετά τον τοκετό. Οι μεταγγίσεις ανταλλαγής αντικαθιστούν το αίμα του μωρού με αίμα Rh αρνητικό. Αυτό σταθεροποιεί το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ελαχιστοποιεί τη βλάβη από τα αντισώματα Rh που βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού.
Επιπλοκές
Η ασυμβατότητα Rh μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία. Οι επιπλοκές της μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Ανάμεσα στις πιο σοβαρές βρίσκονται:
- Ικτερος
- Ηπατική ανεπάρκεια
- Συγκοπή
- Νεκνότητα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ