← Πίσω στα συμπτώματα

Ατρησία του οισοφάγου

Ατρησία του οισοφάγου

© Shutterstock

Η ατρησία του οισοφάγου είναι μία εκ γενετής διαταραχή στην οποία ο οισοφάγος, δηλαδή ο σωλήνας που οδηγεί την τροφή από το στόμα στο στομάχι, διακόπτεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής του. Σε ένα μωρό με ατρησία οισοφάγου, ο οισοφάγος έχει δύο ξεχωριστά τμήματα – τον άνω και τον κάτω οισοφάγο – που δεν συνδέονται. Ως αποτέλεσμα, το παιδί με αυτό το γενετικό ελάττωμα δεν μπορεί να περάσει την τροφή από το στόμα στο στομάχι και μερικές φορές δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Σε αρκετές περιπτώσεις η ατρησία του οισοφάγου μπορεί να συνυπάρχει με τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο με το οποίο ο οισοφάγος επικοινωνεί με την τραχεία.

 

Η ατρησία μπορεί να χωριστεί και σε επιμέρους κατηγορίες:

 

Ατρησία οισοφάγου με περιφερικό συρίγγιο (86%-90% των περιπτώσεων): Η πιο συχνή κατηγορία ατρησίας αφορά περιπτώσεις όπου το κεντρικό τμήμα του οισοφάγου (η συνέχεια του συοματοφάρυγγα) είναι κλειστό (τυφλό). Ετσι, δεν επικοινωνεί με τον περιφερειακό οισοφάγο (που συνδέεται με το στομάχι), ο οποίος είναι προσαρτημένος στην τραχεία με περιφερειακό συρίγγιο.

 

Ατρησία οισοφάγου χωρίς συρίγγιο (5% των περιπτώσεων): Και σε αυτήν την περίπτωση τα δύο τμήματα του οισοφάγου καταλήγουν σε κλειστά (τυφλά) άκρα. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση κανένα από τα δύο τμήματα δεν προσκολλάται στην τραχεία.

 

Ατρησία οισοφάγου με κεντρικό και περιφερικό συρίγγιο (3% των περιπτώσεων): Ο πιο σπάνιος και σοβαρός τύπος ατρησίας του οισοφάγου. Σε αυτήν την περίπτωση το άνω και το κάτω μέρος του οισοφάγου δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά το καθένα συνδέεται ξεχωριστά με την τραχεία.

 

Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο χωρίς ατρησία (3% των περιπτώσεων). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ατρησία καθώς ο οισοφάγος δεν διακόπτεται, ωστόσο υπάρχει συρίγγιο καθώς αυτός επικοινωνεί με την τραχεία.

 

Αιτίες

 

Τα αίτια της ατρησίας του οισοφάγου στα περισσότερα μωρά είναι άγνωστα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται από γονιδιακές ανωμαλίες του μωρού. Σχεδόν τα μισά μωρά που γεννιούνται με ατρησία οισοφάγου έχουν μια ή περισσότερες γενετικές ανωμαλίες, όπως άλλα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (έντερα και πρωκτό), την καρδιά, τα νεφρά ή τη σπονδυλική στήλη.

 

Πρόσφατα, ο CDC δημοσίευσε σημαντικά ευρήματα σχετικά με ορισμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ένα μωρό να έχει ατρησία οισοφάγου:

 

Ηλικία του πατέρα: Η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα να γεννηθεί μωρό με ατρησία οισοφάγου.

 

Τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART): Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να μείνουν έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν μωρό με ατρησία οισοφάγου σε σύγκριση με γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της ατρησίας του οισοφάγου εμφανίζονται συνήθως αμέσως μόλις γεννηθεί ένα μωρό. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Επεισόδια πνιγμού και αδυναμίας κατάποσης
  • Επιπλοκές όπως πνευμονία από εισρόφηση
  • Εμετός
  • Ελλειψη όρεξης
  • Αυξημένη σιελόρροια και αφρώδης βλέννα στο στόμα
  • Βήχας
  • Μελάνιασμα στην προσπάθεια του βρέφους να τραφεί

 

Θεραπεία

 

Μόλις γίνει η διάγνωση, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση των δύο άκρων του οισοφάγου, ώστε το μωρό να μπορεί να αναπνέει και να τρέφεται σωστά. Μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες διαδικασίες ή φάρμακα, ιδιαίτερα εάν ο οισοφάγος του μωρού γίνει πολύ στενός για να περάσει η τροφή μέσα από αυτόν, εάν οι μύες του οισοφάγου δεν λειτουργούν αρκετά καλά για να μετακινήσουν την τροφή στο στομάχι ή εάν η τροφή που εισέρχεται στο στομάχι επανέρχεται συνεχώς στον οισοφάγο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ