← Πίσω στα συμπτώματα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη

© Shutterstock

Bουβωνοκήλη είναι η πάθηση κατά την οποία μέρος της κοιλιακής κοιλότητας (συνηθέστερα ενδοκοιλιακό λίπος ή τμήμα του εντέρου) προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι μια επώδυνη διόγκωση που προεξέχει συνήθως με τον βήχα ή όταν ο ασθενής σηκώνει ένα βαρύ αντικείμενο. Ορισμένες βουνωνοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα, ωστόσο ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει τη διόγκωση που προκύπτει από το προεξέχον τμήμα της κοιλιακής κοιλότητας. Η διόγκωση είναι συνήθως πιο προφανής στην όρθια στάση ή με τον βήχα.

 

Η βουβωνοκήλη είναι πιο συχνή στους άνδρες και μπορεί να δημιουργηθεί σε όλες τις ηλικίες, εξαιτίας συγγενών (εκ γενετής) αλλά και επίκτητων παραγόντων όπως:

 

  • Ανατομικές διαταραχές, όπως το ασθενές – ευρύ έσω στόμιο βουβωνικού πόρου
  • Δομικές διαταραχές, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού
  • Καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η άρση βαρέων αντικειμένων κλπ.

 

H βουβωνοκήλη μπορεί να προκληθεί επίσης από:

 

  • Ένα ασθενές σημείο μετά από κάποια επέμβαση στην κοιλιά
  • Δουλειές που απαιτούν ορθοστασία για πολλές ώρες
  • Ενδοκοιλιακή πίεση από χρόνια παχυσαρκία
  • Φυσιολογικός εκφυλισμός ιστού της κοιλιακής κοιλότητας που σχετίζεται με την ηλικία

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

 

  • Ενα εξόγκωμα που μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές του ηβικού οστού και το οποίο γίνεται πιο εμφανές σε όρθια στάση, ειδικά κατά τον βήχα ή την έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. μεταφορά φορτίου)
  • Αίσθημα καύσου ή πόνου στο εξόγκωμα
  • Πόνος ή δυσφορία στη βουβωνική χώρα, ειδικά όταν ο ασθενής σκύβει, βήχει ή σηκώνεται
  • Αίσθηση βάρους στη βουβωνική χώρα
  • Αδυναμία ή πίεση στη βουβωνική χώρα
  • Περιστασιακά, πόνος και πρήξιμο γύρω από τους όρχεις

 

Επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές της βουβωνοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς: Οι περισσότερες βουβωνοκήλες διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Στους άνδρες, οι μεγάλες κήλες μπορεί να επεκταθούν στο όσχεο, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

 

Περίσφιγξη: Πρόκειται για την επιπλοκή η οποία συμβαίνει όταν το περιεχόμενο της κήλης παγιδευτεί στο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, αποφράσσοντας το έντερο και προκαλώντας έντονο πόνο, ναυτία, εμετό και αδυναμία κένωσης ή διοχέτευσης αερίων.

 

Στραγγαλισμός: Σε περιπτώσεις περίσφιξης μιας κήλης, η αναπόφευκτη εξέλιξη είναι ο στραγγαλισμός του περιεχομένου της. Αυτό πρακτικά σημαίνει επαπειλούμενη νέκρωση του οργάνου που περιέχεται στην κήλη, λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε αυτό. Μια στραγγαλισμένη κήλη είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία που υιοθετείται συνήθως από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση. Συνίσταται συνήθως σε περιπτώσεις που η κήλη προκαλεί πόνο, σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα ή εάν αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές. H επέμβαση έχει στόχο την ανάταξη, την επιστροφή δηλαδή στη φυσιολογική του θέση, του οργάνου που περιέχεται στην κήλη και ακολούθως τη σύγκλειση του χάσματος της κήλης με την τοποθέτηση ενός ειδικού υλικού που λέγεται πλέγμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ