← Πίσω στα συμπτώματα

Γαστρεντερίτιδα (ιογενής)

 

Γαστρεντερίτιδα

© Shutterstock

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Μπορεί να μολύνει το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Ανθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας πιθανώς ανακάμπτουν χωρίς επιπλοκές. Αλλά για τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και άτομα με επιβαρημένο ανοσοποιητικό σύστημα η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη με σοβαρές επιπλοκές.

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ανάπτυξης ιογενούς γαστρεντερίτιδας – που συχνά ονομάζεται στομαχική γρίπη – είναι μέσω της επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, επομένως η πρόληψη είναι το κλειδί.

 

Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό.

 

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 1-3 ημέρες μετά τη μόλυνση και να είναι από ήπια έως σοβαρά. Διαρκούν συνήθως μόνο μία ή δύο ημέρες, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 14 ημέρες.

 

Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να συγχέουμε την ιογενή διάρροια με τη διάρροια που προκαλείται από βακτήρια, όπως το Clostridioides difficile, η σαλμονέλα και το Escherichia coli, ή παράσιτα, όπως το giardia.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

 

Συνήθως δεν απαιτείται ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται απλώς ο ασθενής να πίνει πολλά υγρά και να ξεκουράζεται στο σπίτι μέχρι να «φύγει» ο ιός από το σύστημά του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για κάποια σοβαρή αφυδάτωση, με ενδοφλέβια υγρά.

 

Χρήσιμες συμβουλές φροντίδας στο σπίτι:

 

  • Κατανάλωση πολλών υγρών όπως νερό, χυμοί και ζεστές σούπες. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις αφυδάτωσης.
  • Αποφυγή ποτών που περιέχουν γάλα, καφεΐνη και αλκοόλ
  • Κατανάλωση εύπεπτων γευμάτων

 

Μπορεί να προληφθεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η εξάπλωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα όπως:

 

  • Μαγείρεμα του φαγητού με ασφάλεια: Πλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα φάτε. Καθαρίστε τις επιφάνειες της κουζίνας πριν ετοιμάσετε φαγητό πάνω τους. Αποφύγετε να ετοιμάζετε φαγητό εάν είστε άρρωστοι
  • Καλό πλύσιμο και σαπούνισμα των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας και μετά την αλλαγή πάνας των μωρών
  • Αποφύγετε να αγγίζετε ρούχα που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ιό,
  • Κρατήστε από όσους έχουν εκτεθεί στον ιό,
  • Καλό καθαρισμό της επιφάνειας αλλαγής της πάνας των μωρών,
  • Αλλαγή της πάνας μωρών μακριά από τον χώρο προετοιμασίας φαγητού,
  •  Εμβολιασμό των παιδιών κατά του ροταϊού ο οποίος αποτελεί συχνό αίτιο γαστρεντερίτιδας στις μικρές ηλικίες

 

Δείτε τα συμπτώματα της Οξείας και της Ηωσινοφιλικής Γαστρεντερίτιδας

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ