← Πίσω στα συμπτώματα

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

© Shutterstock

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί ένα παρατεταμένο και εντεινόμενο αίσθημα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος. Με τον όρο κατάθλιψη αναφερόμαστε στην ψυχική διαταραχή που διαφέρει από τη φυσιολογική θλίψη που όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ως συναισθηματική απάντηση σε αρνητικά ερεθίσματα. Μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς ακόμη και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή ακόμη και να τους κάνει να θεωρούν ότι δεν αξίζει να ζουν. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 3,8% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του 5,0% των ενηλίκων και του 5,7% των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν κατάθλιψη.

 

Συμπτώματα

 

Για να διαγνωστεί κάποιος με κατάθλιψη, θα πρέπει – μεταξύ άλλων – τα βασικά συμπτώματα της διαταραχής να διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Αίσθημα λύπης ή καταθλιπτική διάθεση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που κάποτε ήταν απολαυστικές
  • Αγχος, ταραχή ή ανησυχία
  • Ξεσπάσματα θυμού, εκνευρισμός ή απογοήτευση ακόμη και για – φαινομενικά – ασήμαντα θέματα
  • Αλλαγές στην όρεξη — απώλεια ή αύξηση βάρους που δεν σχετίζεται με κάποια δίαιτα
  • Δυσκολία στον ύπνο ή ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου
  • Απώλεια ενέργειας ή αυξημένη κόπωση
  • Αύξηση της άσκοπης σωματικής δραστηριότητας (π.χ. αδυναμία κάποιος να κάτσει ακίνητος, τρέμουλο των ποδιών, συνεχείς κινήσεις με τα χέρια) ή αργή ομιλία
  • Αίσθημα αναξιότητας και ενοχές
  • Δυσκολία στη σκέψη, τη συγκέντρωση ή τη λήψη αποφάσεων
  • Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • Ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πόνος στην πλάτη ή πονοκέφαλοι

 

Για πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά σοβαρά ώστε να τους δημιουργήσουν προβλήματα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις σε σχολείο, εργασία, κοινωνικές συνευρέσεις αλλά και στις προσωπικές τους σχέσεις.

 

Παράγοντες Κινδύνου

 

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε—ακόμη και κάποιον που φαίνεται να ζει σε σχετικά ιδανικές συνθήκες.

 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην κατάθλιψη:

 

Βιοχημεία: Οι διαφορές σε ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

Γενετικοί παράγοντες: Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως μοτίβο σε οικογένειες. Για παράδειγμα, εάν ένα πανομοιότυπο δίδυμο έχει κατάθλιψη, το άλλο έχει 70 τοις εκατό πιθανότητα να εμφανίσει την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή του.

 

Προσωπικότητα: Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία κατακλύζονται εύκολα από το άγχος ή είναι γενικά απαισιόδοξα φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

 

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η συνεχής έκθεση στη βία, την παραμέληση, την κακοποίηση ή τη φτώχεια μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.

 

Διάγνωση και θεραπεία

 

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μοτίβο των καταθλιπτικών επεισοδίων, οι ειδικοί ψυχολόγοι ή ψυχίατροι μπορεί να προσφέρουν την κατάλληλη θεραπεία όπως είναι για παράδειγμα η ενεργοποίηση συμπεριφοράς,  η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, αν ο ειδικός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως τα  τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ( TCA) και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ΕΑΕΣ – SSRIs). Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας για την ήπια κατάθλιψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη κατανόηση της νόσου όσο και των συμπτωμάτων, καθώς και στην ανεύρεση λύσεων που θα αντιμετωπίσουν οριστικά τα προβλήματα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ