← Πίσω στο blog

Προλαβαίνω να αποκτήσω λαμπερό χαμόγελο για τις γιορτές;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

white-teeth-red-lips-smile1Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Α. Σε ποια περίπτωση το κόστος το θεραπευτικό ή το αισθητικό είναι ακριβότερο;

Όταν ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί οπωσδήποτε το οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Τότε αυξάνει το κόστος της αποκατάστασης και λόγω του χρόνου ( δεν γίνεται σε 1 ραντεβού ) και λόγω του ότι παρεμβάλλεται το κόστος της εργασίας του οδοντοτεχνίτη.

Β. Σε ποιες αποκαταστάσεις μπορεί ο οδοντίατρος  να μην χρησιμοποιήσει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο και να ολοκληρώσει σε 1 ραντεβού

1)   Σε αλλαγή σφραγισμάτων από αμάλγαμα σε λευκό σφράγισμα ή αντικατάσταση παλαιών σφραγισμάτων με νέα σφραγίσματα από ρητίνη.

2)   Όταν αντί για όψεις πορσελάνης τοποθετηθούν όψεις ρητίνης με το ίδιο άριστο θεραπευτικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Οι όψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κάτωθι περιπτώσεις για αναβάθμιση θεραπευτική και αισθητική.

·        Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε

·        Σε μικρά να τα μεγαλώσουμε

·        Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα

·        Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα

·        Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών

·        Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια

·        Όταν δεν έχει  αποτέλεσμα  η λεύκανση

·        Όταν υπάρχουν ελλείψεις δοντιών

·        Σε διόρθωση σύγκλεισης

 3) Αναβάθμιση του χρώματος με λεύκανση σε 1 ραντεβού

Λεύκανση με laser στο ιατρείο και συμπληρωματικά μασελάκια για χρήση στο σπίτι. Ιδανικό για  καπνιστές και ανθρώπους που έχουν αποκτήσει χρωστικές στα δόντια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό με αρκετούς τόνους διαφορά.  Χρειάζεται όμως επανάληψη μια φορά τον χρόνο.

Γ. Τι άλλο μπορεί να μου μειώσει το κόστος των οδοντιατρικών επεμβάσεων;

Η πρόληψη των δοντιών μειώνει το κόστος στο ελάχιστο

1.    Πρόληψη σημαίνει σωστό βούρτσισμα, νήμα , κάθε 6 μήνες καθαρισμός και αφαίρεση χρωστικών.

2.    Πρόληψη σημαίνει σωστή διάγνωση και σωστές οδοντιατρικές

Αποκαταστάσεις

3.    Πρόληψη είναι επίσης όταν ο οδοντίατρος εφαρμόζει σε πλήρη ανατομία τις προσθετικές του αποκαταστάσεις έτσι ώστε να μην δημιουργείται «σκαλοπάτι»στα όρια των ούλων και να μπορεί να περάσει νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Εξ’ αιτίας  κακών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων μπορεί να δημιουργείται ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή τερηδόνες  στα δόντια, με πιθανή απώλεια ακόμη και των δοντιών.

4.    Πρόληψη είναι η χρήση νάρθηκα όταν σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας για να μην φθείρονται ή καταστρέφονται.

5.    Όταν η πρόληψη δεν γίνεται σωστά τότε στα ούλα δημιουργούνται

φλεγμονές, ουλίτιδα ή ακόμη χειρότερα απώλεια οστούν  και πιθανή απώλεια δοντιών, περιοδοντίτιδα.

6.    ‘Όταν  η πρόληψη γίνεται σωστά τότε ένα δόντι δεν προλαβαίνει να τερηδονιστεί και να χρειάζεται σφράγισμα ή ακόμα χειρότερα να χρειάζεται απονεύρωση και στεφάνη ακόμη και εξαγωγή.

7.     Όταν η πρόληψη γίνεται σωστά αφαιρούνται χρωστικές από τα δόντια με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η αλλαγή χρώματος των δοντιών με την πρόοδο των ετών.

8.      Όταν η πρόληψη γίνεται σωστά ο ασθενής δεν επαναλαμβάνει οδοντιατρικές εργασίες για πολλά χρόνια.

Ακόμη και αν υπάρχουν  γέφυρες ή στεφάνες που έχουν προβλήματα, αισθητικά και θεραπευτικά ή υπάρχουν ελλείψεις δοντιών, οι μεταβατικές προσθετικές εργασίες οι οποίες μπαίνουν άμεσα στο στόμα ( σε 1 ραντεβού) μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία και το χαμόγελό μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι τελικές αποκαταστάσεις.