← Πίσω στο blog

Τέστ Παπανικολάου και HPV – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Hpv

Γράφει ο Βασίλειος Α. Μπαγιώκος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση – ανακάλυψη, την οποία και  πρέπει να πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και εν συνεχεία, ετησίως.  Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και ταυτόχρονα screening τέστ( δηλαδή μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου) για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας, που εφαρμόζονται σήμερα. Σκοπός του είναι η εντόπιση πιθανών μη φυσιολογικών κυττάρων  ή  παθολογικών  στον τράχηλο της μήτρας  και παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV ο οποίος πλέον εμφανίζεται σε  ποσοστά πάνω από 50 με 55 % του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.

Eπιπροσθέτως, πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας, με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε  κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις!  Αυτό όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα επιστημονικο προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς  μας ,αποτελεί ο ιός HPV.
 
Έχω τον ιό HPV, τι σημαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω;;;
 
Ο ιός HPV( human papilloma virus),  συνήθως εντοπίζεται σε ένα τεστ Παπανικολάου ρουτίνας.  Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο δυστυχώς δεν έχει κλινικά συμπτώματα για να το ανιχνεύσουμε από αυτά- γι αυτό και στηριζόμαστε στο Τέστ Παπανικολάου! Ο  ιός  μεταφέρεται από τον ερωτικό σύντροφο στην γυναίκα ή και αντιστρόφως χωρίς δυστυχώς κανείς εκ των δύο να αντιλαμβάνεται κάποια ενόχληση και απλά εμφανίζεται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα μειωμένης άμυνας του οργανισμού, όπως για παράδειγμα stress, κόπωση κτλ. Ο ιός αυτός χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Ακόμα κι αν όμως παραμένει στον τράχηλο της γυναίκας, δεν πρέπει να μας φοβίζει ακριβώς διότι όταν δεν ανιχνεύεται, θεωρούμε πως δεν προκαλεί βλάβη! Οι θεραπείες από εκεί και πέρα, επί παραμονής του ιού και μη εξαφάνισής του,  μπορεί να είναι είτε  καυτηριασμός , αφαίρεση με loop διαθερμία ή Λέιζερ.
 
Μία καταπληκτική εξέλιξη, ειδικά για τις νέες κοπέλες, αποτελεί το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο προστατεύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τα κονδυλώματα, από τον ιό δηλαδή του hpv!  Γι αυτό και συστήνεται ανεπιφυλάκτως από όλες τις Μαιευτικές και Γυναικολογικές Ενώσεις παγκοσμίως!